Testvluchten stralingsdetectiedrones

SCK CEN en SABCA tonen aan dat drones de radioactiviteit boven een nucleaire site of een groter gebied in kaart kunnen brengen. De X-8 multicopter drone ziet eruit als een kleine helikopter met één of meerdere rotorbladen.

Trefwoorden: #drone, #SCK, #straling

Lees verder

research

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Het toestel beweegt flexibel en gericht, en kan de zwaardere stralingsdetectoren van SCK CEN dragen. Hierbij gaat het om drie stevige CsI-detectoren, ofwel Cesium Iodide Scintillation.

Tijdens de testvlucht in december 2022 boven de BR3-site van SCK CEN werd de radioactieve bron geïdentificeerd, de straling gekwalificeerd en gekwantificeerd en is er een speciale visualisatie van de besmetting gemaakt.

“De ideale plek om de drones en detectors te testen is onze eigen site,” aldus SCK CEN-onderzoeker Geert Olyslaegers. “We kennen de radiologische situatie erg goed waardoor we de detectoren makkelijk weten te kalibreren en de metingen vanuit de lucht op punt kunnen stellen.”

Nu de testvlucht van de multicopter drone achter de rug is, zetten de betrokken experts de eindsprint van het BUDDAWAK-onderzoeksproject in. Dit project wordt gefinancierd door het Energietransitiefonds van de FOD Economie.

Laatste stap hierin is de vlucht van de fixed wing drone boven de volledige site van SCK CEN later dit jaar. Olyslaegers: “Die vlucht wordt het examen van onze drone die lange meetvluchten dient te volbrengen. Bij terugkeer dienen alle meetresultaten exact te matchen aan de waarden die we via andere radiologische meetinstrumenten bekomen.”

Pas dan slagen SCK CEN en SABCA in hun opzet om te bewijzen dat drones inderdaad de stralingswaarden gedetailleerd kunnen meten.

Na afloop van het onderzoeksproject kunnen de industrie en overheid rekenen op het unieke detectorsysteem in de drones. De industriële inzetbaarheid is waardevol in het kader van ontmantelingsoperaties of bewakingsprogramma’s in en rond nucleaire installaties.

Er bestaan al veel meettechnologieën om radiologische situaties in kaart te brengen of om sites strenger te bewaken, maar drones verhogen de efficiëntie, frequentie en ruimtelijke zichtbaarheid van die metingen aanzienlijk.

“Bovenal is er geen tussenkomst van mensen in risicovolle gebieden meer nodig, dus je beschermt jezelf ten alle tijden terwijl je veel langer, goedkoper én beter kan meten,” aldus Olyslaegers.