Bacteriën als alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen

Wageningen University & Research onderzoekt bacteriën die natuurlijk op planten voorkomen en antimicrobiële peptiden produceren die ziekteverwekkers doden, zonder verder schadelijk te zijn.

Trefwoorden: #bacterie, #bestrijding, #voeding

Lees verder

research

( Foto: stevanovicigor - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Alles wat planten opnemen, komt uiteindelijk op je bord en dus in je lichaam terecht. Dat geldt ook voor pesticiden. Dit is niet alleen slecht voor de gezondheid van de mens, maar ook voor de natuur. Daarom wil de EU het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch verminderen.

Wageningen University & Research (WUR)-hoogleraar bioinformatica Marnix Medema is de komende jaren hoofdonderzoeker binnen een onderzoeksconsortium dat op zoek gaat naar een alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Budget: 5,5 miljoen euro.

Een oplossing kan komen van bacteriën die natuurlijk op planten voorkomen en antimicrobiële peptiden produceren. Peptiden zijn in feite kleine eiwitten. Sommige peptiden kunnen ziekteverwekkers doden, zonder dat ze schadelijk zijn voor het menselijk lichaam of slecht voor de biodiversiteit.

Medema en zijn collega’s hopen peptiden te vinden die goed biologisch afbreekbaar zijn en gericht werken op bacteriën en schimmels, zodat de rest van het microbioom met rust gelaten wordt.

Als de bacteriën die deze peptiden aanmaken zelf ingezet kunnen worden als biologisch gewasbeschermingsmiddel, zorgt dit er verder voor dat de peptiden alleen aangemaakt worden op de plaats en tijd waarop ze nodig zijn.

‘We weten op dit moment nog weinig over welke bacteriën door die peptiden in de plant gemaakt kunnen worden,’ zegt Medema. ‘Nu is er nieuwe technologie beschikbaar waarmee we op grote schaal peptiden kunnen identificeren en hun biologische activiteit kunnen testen.’

Aan de universiteiten van Leiden en Zürich maken onderzoekers een analyse van metabolieten. Zijn de peptiden actief tegen ziekteverwekkers en niet tegen de goede bacteriën?

Het UMC Groningen is betrokken voor onderzoek naar de gezondheid van de mens. WUR richt zich op de acceptatie van de nieuwe technologie.

Medema: ‘We bestuderen voor het eerst of de bacteriën uit de planten die dit soort peptiden maken, in de darmen terecht komen. Soms worden peptiden ook al in voedsel gebruikt. Dit is veilig.’

Uiteindelijke doel is om een bruikbaar product te maken. Daarom werken de onderzoekers samen met een aantal bedrijven. Tijdens het onderzoek gaan deze bedrijven met een aantal technische zaken helpen.