Biotope Ventures wil jonge biotech startups stimuleren

biotope, het incubatorprogramma van VIB, lanceerde haar pre-seed durfkapitaalfonds 'Biotope Ventures'. Het fonds is uniek in haar soort en verstrekt investeringen aan startende biotechbedrijven in de agrifood- en de gezondheidssector.

Trefwoorden: #biotech, #fonds, #investering, #start-up, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: Biotope by VIB )

ENGINEERINGNET.BE - In het voorjaar van 2022 lanceerde VIB het biotope incubatorprogramma met als doel startende ondernemers in de life sciences te ondersteunen.

Het programma helpt teams om hun technologie verder te ontwikkelen, vertrouwen te creëren en hun startup om te zetten in een investeringsklare onderneming. Dankzij biotope krijgen ze toegang tot een stimulerend life sciences ecosysteem en één-op-één ondersteuning.

Het veiligstellen van voldoende middelen via vroege investeringen is essentieel voor het bevorderen van deze nieuwe technologieën. Startups worden vaak geconfronteerd met een 'kip of ei'-probleem: voor het experimenteel testen van een innovatie is financiering nodig, maar om deze financiering aan te trekken moeten ondernemers overtuigd worden met data die de risicobeperking aantonen.

Dat is waar het nieuwe Biotope Ventures fonds een rol zal spelen, als aanvulling op het biotope incubatorprogramma. Dankzij vroege investeringen zal het fonds lokale en internationale, veelbelovende biotechstarters helpen om zich te vestigen en te groeien in het bloeiende biotechsysteem.

Het fonds sloot een eerste investeringsronde af met 4,5 miljoen euro dankzij hoofdinvesteerders PMV, AIF, BNP Paribas Fortis, The Nest Family Office, Quantum Biotech, Anacura en VIB.

De investeringen van het fonds zullen zich focussen op duurzame innovaties gelinkt aan ‘mens en planeet’, via landbouw, voeding en gezondheid. Daardoor zullen deze investeringen zakelijk succes combineren met een positieve impact op maatschappij en milieu.