European Tech Champions Initiative ondersteunt hightech-doorgroeibedrijven

De Europese Investeringsbank Groep en Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië en België hebben het European Tech Champions Initiative (ETCI) gelanceerd, een dakfonds dat broodnodig doorgroeikapitaal naar veelbelovende Europese innovatieve bedrijven leidt.

Trefwoorden: #EIB, #hightech, #investering, #start-up

Lees verder

Nieuws

( Foto: gopixa - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het ETCI bundelt publieke middelen van de deelnemende lidstaten en de EIB-groep (de Europese Investeringsbank en het Europees Investeringsfonds) om aanzienlijke investeringen te doen in grootschalige durfkapitaalfondsen, die op hun beurt groeifinanciering zullen verstrekken aan Europese techkampioenen.

Het ETCI versterkt de Europese durfkapitaalmarkten voor doorgroeiende ondernemingen door kloven bij de toegang tot financiering te dichten, met name voor bedrijven die bedragen boven 50 miljoen euro willen ophalen.

Op dit moment hebben de meest veelbelovende technologische start-ups ofwel onvoldoende kapitaal om op wereldschaal te kunnen concurreren, of ze worden overgenomen door buitenlandse concurrenten, wat een nettoverlies voor de Europese economie betekent.

Het wegnemen van deze “negatieve financieringsspiraal” en het dichten van de scale-upkloof kan een groot aantal hooggekwalificeerde banen in Europa creëren en groei stimuleren.

Door te zorgen voor een duurzame financieringsstroom voor Europese scale-ups helpt het ETCI een activaklasse creëren waarin Europese institutionele beleggers actief kunnen investeren en hun portefeuilles duurzaam kunnen diversifiëren.

Het ETCI wordt beheerd door het Europees Investeringsfonds en heeft tijdens de initiële inschrijvingsperiode van 18 maanden toezeggingen van Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië en België (100 miljoen euro) gekregen met een totale waarde van 3,25 miljard euro.

De EIB-groep heeft nog eens 500 miljoen euro ter beschikking gesteld. Verwacht wordt dat het fonds in de toekomst verder in omvang zal groeien en nieuwe toezeggingen zal binnenhalen.