Elia en Amprion plannen tweede Duits-Belgische interconnector

De Duitse transmissienetbeheerder Amprion en zijn Belgische tegenhanger Elia hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend voor de bouw van een tweede grensoverschrijdende interconnector.

Trefwoorden: #Elia, #energie, #interconnector

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia - schema eerste interconnector )

ENGINEERINGNET.BE -  Uit voorlopige studies is gebleken dat een tweede interconnector beide landen helpt om aan hun toekomstige energiebehoeften te voldoen en zo socio-economische welvaart kan creëren voor consumenten in België en Duitsland en bij uitbreiding voor heel Europa.

Beide bedrijven willen midden 2024 een conceptnota publiceren die als basis zal dienen voor het verdere ontwerp en de ontwikkeling van het project.

Het MoU werd vandaag ondertekend tijdens de Belgian-German Energy Summit in Zeebrugge. De overeenkomst is de eerste stap in een lang proces. Ze zullen nu samen onderzoeken welke configuratie en technologie het meest geschikt zijn om de doelstellingen van het project te bereiken. Medio 2024 zal er een conceptnota worden gepubliceerd.

De uiteindelijke investeringsbeslissing zal afhangen van verschillende criteria. Zo moet het project bijdragen tot de integratie van hernieuwbare energiebronnen in de energiesystemen van beide landen, hun bevoorradingszekerheid versterken en een positief effect hebben op de Europese elektriciteitsmarkt (prijsconvergentie).

Zelfs als de businesscase positief is, zal de interconnector pas na 2037 in dienst worden genomen. De binnenlandse netwerken moeten immers extra worden versterkt om de interconnector optimaal te integreren in het systeem.