4 duurzame projecten maken kans op de Sustainable Port Award

Op 5 mei 2023 reiken Port of Antwerp-Bruges, Maatschappij Linkerscheldeoever, Alfaport Voka en Apzi-Voka de Sustainable Port Award uit, die een duurzaam initiatief in het havengebied bekroont.

Trefwoorden: #award, #duurzaam, #haven, #port, #sustainable

Lees verder

Nieuws

( Foto: oursustainableport.com )

ENGINEERINGNET.BE - De haven van Antwerpen en Zeebrugge is de economische motor van Vlaanderen. Doel is om in te zetten op duurzame groei, waarbij economie, klimaat en mens centraal staan.

Om die ambitie kracht bij te zetten en initiatieven van havenbedrijven in de kijker te zetten, reikt de haven om de twee jaar de Sustainable Port Award uit, vroeger bekend als de Sustainability Award. Drie bedrijven hebben de award al in hun prijzenkast staan: BASF, CMB en Ecluse.

De genomineerden voor dit jaar zijn: Victrol (Antwerpen), TotalEnergies (Antwerpen), ICO (Zeebrugge) en Boluda Towage (Zeebrugge en Antwerpen). Klik hier om te stemmen.

 • Victrol biedt in het CCUS Shipping-project industriële bedrijven de mogelijkheid om hun afgevangen en vloeibaar gemaakte CO2 te transporteren. Met op maat gebouwde schepen via de Europese binnenwateren naar opslagplaatsen in internationale zeehavens, zoals bijvoorbeeld de CO2-hubs in Port of Antwerp-Bruges.
   
 • TotalEnergies gebruikt voor koeling van industriële processen koeltorens. In Antwerpen is daar jaarlijks 5 miljard liter gedemineraliseerd water en 10 miljard liter leidingwater voor nodig. Dankzij een samenwerking met Waterkracht, een joint venture van water-link, Ekopak, PMV en Aquafin, vervangt TotalEnergies 9,6 miljard liter drinkwater per jaar door gezuiverd stadsafvalwater.  
   
 • International Car Operators (ICO) realiseerde in Zeebrugge samen met Engie en Port of Antwerp-Bruges het grootste onshorewindpark op één industriële site in Vlaanderen. Elf windturbines produceren jaarlijks gemiddeld 110 GWh aan hernieuwbare energie. Dit wordt ingezet bij de terminaloperaties van ICO en voor 308 oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Overgebleven stroom wordt geïnjecteerd in het net.
   
 • Boluda Towage ontwikkelde een manier om sleepboten aan te passen naar de hoogste emissienormen IMO Tier III volgens de International Maritime Organisation (IMO). In de haven van Antwerpen werden zes slepers omgebouwd, wat zorgt voor een emissiereductie van 30% per boot.
  Ook rust Boluda Towage met OnBoard zijn vloot uit met een slimme meetmodule die het brandstofverbruik verlaagt. Zo daalde sinds eind 2021 het brandstofverbruik met ruim 250.000 liter en de CO2-uitstoot met 10%.