Grensoverschrijdend CO2-transport en -opslagnetwerk aangekondigd

CapeOmega en Neptune Energy kondigen NoordKaap aan, een projectconcept voor een grensoverschrijdende CO2-opslagoplossing voor Europese industriële uitstoters. Deze oplossing maakt rechtstreekse injecties op offshore locaties mogelijk.

Trefwoorden: #Carbon Capture, #CO2, #injectie, #opslag

Lees verder

Nieuws

( Foto: RWE (Eemshavencentrale) )

ENGINEERINGNET.BE - NoordKaap kijkt naar een netwerkgebaseerde benadering van Carbon Capture & Storage (CCS) via maritiem transport.

Dit kan een cruciale bijdrage leveren aan de Nederlandse, Noorse en Europese klimaat- en energiedoelstellingen. Het wil kosteneffectieve, schaalbare CCS-oplossingen bieden aan industriële clusters waar transport per schip de primaire of vroegst beschikbare exportoptie is.

Het project onderzoekt, naast de Eemshaven regio in Nederland, ook kansen voor industriële clusters in Duitsland, België, Scandinavië en Noord-Frankrijk. Het voorziet in ondergrondse CO2-opslaglocaties voor de kust van Nederland en Noorwegen.

NoordKaap zal naar verwachting in 2028 operationeel zijn en het concept is bij de Europese Unie ingediend als een ‘Project of Mutual Interest’ (PMI) op de zesde PCI-lijst.