Vijf megatrends te vinden op Hannover Messe 2023

Klimaatverandering, energietekorten en verstoorde toeleveringsketens zijn de grote uitdagingen waarvoor de wereld op dit moment staat. Hannover Messe geeft een goed beeld van de laatste technologische trends en ontwikkelingen voor de industrie.

Trefwoorden: #AI, #Hannover Messe, #Industrie 4.0, #machine learning, #vakbeurs

Lees verder

Nieuws

( Foto: Deutsche Messe )

ENGINEERINGNET.BE - De Hannover Messe (die dit jaar plaatsvindt van 17 tot en met 21 april) vormt het wereldwijde brandpunt voor trends en ontwikkelingen op het snijvlak van industrie, innovatieve technologie en duurzaamheid.

Het is de plek waar het bedrijfsleven, beleidsmakers en journalisten elkaar ontmoeten en waar meer dan vierduizend bedrijven uit de machinebouw, elektrotechniek, energie, software en IT zich presenteren.

Het aantal ontwikkelingen en thema's dat bezoekers van de Hannover Messe krijgen voorgeschoteld is enorm, maar overall onderscheidt de organisatie dit jaar vijf overkoepelende ‘megatrends’.

 1. Industrie 4.0
  In steeds meer sectoren ontstaan op het snijvlak van big data en technologieën als AI, cloud computing, procesautomatisering/robotisering en het Internet of Things (IoT) allerlei nieuwe verdienmodellen en optimalisatiemogelijkheden. Niet voor niets is Industrie 4.0 (ook vaak aangeduid als Smart Industry) ook in 2023 weer een leidend thema op de Hannover Messe. Hoe is het in dit post-Covid-tijdperk gesteld met digitale transformatie binnen de industrie?
   
 2. CO2-neutrale productie
  Bedrijven staan in toenemende mate onder druk van overheden, investeerders en klanten om te verduurzamen. In de strijd tegen klimaatverandering wordt C02-neutrale productie meer en meer de norm. Op de Hannover Messe kunnen bedrijven kennismaken met de laatste innovaties op dit vlak. Hoe kun je je productie vergaand verduurzamen, zonder aan performance in te boeten?
   
 3. AI en Machine Learning
  Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning vormen een megatrend op zich. Afgelopen jaar zagen we de doorbraak van AI-toepassingen bij het grote publiek (denk maar aan toepassingen als ChatGPT en DALL-E), maar ook in de industrie worden steeds meer systemen en processen aangestuurd op basis van kunstmatige intelligentie. Wat zijn op dit moment de mogelijkheden als het gaat om zelflerende systemen? En: hoe ziet de toekomst van de industrie eruit naarmate machines steeds slimmer worden?
   
 4. Energiemanagement
  Een vierde belangrijke megatrend is energiemanagement. Nu de mondiale energievoorziening door de ontwikkelingen in Oekraïne flink op de schop is gegaan en de prijzen voor energie over de gehele linie zijn gestegen, is er bedrijven veel aan gelegen om hun energiehuishouding fundamenteel te herzien. Hoe kunnen bedrijven zich wapenen tegen alle ontwikkelingen nu de tijden van goedkoop gas voorbij lijken?
   
 5. Waterstof en brandstofcellen
  Op het snijvlak van energie-efficiëntie, duurzame energie en CO2-reductie spelen waterstof en brandstofcellen een steeds grotere rol binnen de energiemix van veel industriële bedrijven. In hoeverre vormen deze technologieën een reëel alternatief voor het steeds schaarsere en duurdere gas? De Hannover Messe omvat dit jaar onder meer het evenement ‘Hydrogen + Fuel Cells EUROPE’, voor de laatste stand van zaken op het gebied van waterstof, brandstofcellen en stationaire batterijen.

Klik hier om uw gratis toegangskaart voor de Hannover Messe te downloaden via Global Fairs.