UAntwerpen ontcijfert immuunsysteem met AI code

Twee wetenschappers van UAntwerpen krijgen de GSK Vaccines Prijs omdat ze met AI stukjes DNA in ons immuunsysteem decodeerden die bepalen welke indringers ons lichaam herkent.

Trefwoorden: #AI, #immuun, #onderzoek, #UAntwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: lightwise - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Een specifieke groep witte bloedcellen, T-cellen, herkennen ziekteverwekkers in de vorm van antigenen en activeren daarna ons afweersysteem. Ons immuunsysteem beschikt over verschillende soorten T-cellen die elk specifieke virussen of bacteriën herkennen.

Deze verzameling aan T-cellen verschilt ook van persoon tot persoon. Dit heeft als gevolg dat een vaccin bij de ene persoon beter kan aanslaan dan bij de andere.

Pieter Meysman en Benson Ogunjimi van UAntwerpen zijn erin geslaagd om via AI de genetische info te decoderen waarmee T-cellen microben kunnen herkennen, zodat het mogelijk is te voorspellen hoe mensen reageren op een vaccin. Ook zagen ze dat de aanwezigheid van sommige T-cellen voor vaccinatie een betere immuunrespons kon opwekken na vaccinatie.

Meysman: “Zo kunnen we de werkzaamheid en neveneffecten van vaccins voorspellen, hun design verbeteren en klinische testen sneller laten verlopen.”

Het project slaat een brug tussen verschillende disciplines. Meysman brengt als computerwetenschapper de kennis over AI in, en Ogunjimi zet als immunoloog en kinderreumatoloog zijn medische expertise in.

Uit deze samenwerking is ook de spin-off ImmuneWatch geboren, die is opgericht om de T-cel technologie, die door de universiteit aan hen is gelicentieerd, dichter bij de praktijk van de medische wereld te brengen.

Het geld dat de onderzoekers ontvangen met de GSK Vaccines Prize wordt aangewend om het onderzoek en lopende projecten verder te ondersteunen.