Carbon4Minerals onderzoekt hergebruik moeilijk afbreekbare CO2-emissies

Moeilijk afbreekbare CO2-emissies van industriële processen, zoals staal- en cementproductie, moeten afvangen worden en waar mogelijk verwerkt en hergebruikt worden in nieuwe producten. In onderzoeksproject Carbon4Minerals wordt dit onderzocht.

Trefwoorden: #bouw, #CO2, #emissie, #hergebruik, #industrie, #proces

Lees verder

Nieuws

( Foto: Carbon4Minerals )

ENGINEERINGNET.BE - Het project richt zich op het gelijktijdige gebruik van CO2 uit industriële rookgassen met afvalstromen om op die manier een enorme voorraad grondstoffen te ontsluiten voor innovatieve low-carbon binders en bouwmaterialen. Dat zou leiden tot (80 à135% minder CO2-uitstoot.

In het totaal zullen acht industriële proefprojecten worden gebouwd en geëxploiteerd in de gehele proceswaardeketen van CO2-afvang tot cementproductie en koolstofarme bouwproducten.

De technische, ecologische en economische haalbaarheid zal worden gevalideerd door een geïntegreerde beoordeling en de ontwikkeling van een op deze nieuwe producten toegesneden testpakket voor de levensduur.

Leermodules moeten de industriële implementatie en marktintroductie ondersteunen. Een consortium van technologieleveranciers, producenten en onderzoekspartners zal de processen ontwikkelen, testen en demonstreren.

Het onderzoeksconsortium van 14 partners uit zeven Europese landen is bijeengekomen voor een startvergadering in Berchem.  Project Officer Marko Cacanoski van de Europese Commissie heeft deze vergadering geïnteresseerd bijgewoond.