Thales Alenia Space demonstreert stratosferische platformen in EuroHAPS-project

Thales Alenia Space, joint venture tussen Thales (67%) en Leonardo (33%), heeft een contract van 43 miljoen euro getekend voor het, door de Europese Commissie gekozen, demonstratieproject EuroHAPS (High-Altitude Platform Systems).

Trefwoorden: #Europa, #project, #ruimte, #Thales Alenia Space

Lees verder

Nieuws

( Foto: Thales Alenia Space )

ENGINEERINGNET.BE - Thales Alenia Space coördineert een Europese consortium van 21 partners en 18 onderaannemers uit 11 landen, die aan het project deelnemen.

EuroHAPS heeft tot doel verschillende stratosferische demonstraties te ontwikkelen voor missies die zijn ontworpen om de inlichtingen-, bewakings- en verkenningscapaciteiten (ISR) en communicatiemogelijkheden te verbeteren.

De belangrijkste projectpartners zijn CIRA, Elettronica en Leonardo uit Italië, ONERA en CEA uit Frankrijk, INTA uit Spanje en ESG met TAO uit Duitsland.

Het project zal vliegdemonstraties uitvoeren voor drie soorten complementaire stratosferische platformen:

  • een stratobus op kleinere schaal, een luchtschip op zonne-energie dat is ontworpen voor langdurige missies en een groot laadvermogen biedt;
  • een hybrid high altitude airship (HHAA of tactische HAPS), geschikt voor het genereren van extra lift met een vleugelschoep;
  • een Autonomous Stratospheric Balloon System (ASBaS) bestaande uit een reeks van drie op hoogte bestuurbare ballonnen.

Deze platformen zullen een reeks missies testen, waaronder lidar-observatie om doelen op zee of op het land te detecteren en te classificeren, en voor de laatste de mogelijkheid om ze te detecteren in dicht begroeide omgevingen.

'COMmunications intelligence' (COMINT) en 'electronic intelligence' (ELINT) missies zullen eveneens worden getest, alsook een vermaasd breedbandcommunicatienetwerk in de lucht en op land.