Start expertisecentrum voor ontmanteling versnellers en cyclotrons

IBA, Interboring, IRE, SCK CEN en Transrad bieden onder de naam CYCLADE exploitanten van versnellers en cyclotrons een circulaire oplossing om deze apparatuur te recyclen.

Trefwoorden: #cyclotron, #ontmanteling, #SCK CEN

Lees verder

Nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Het tijdperk van nucleaire ontmantelingen staat voor de deur. De meeste installaties die 30-40 jaar geleden in de medische sector werden geïnstalleerd, bereiken nu het einde van hun levensduur. Naar schatting zijn dat 50 ontmantelingsprojecten tegen 2030 en 200 tegen 2040.

“In 2021 bereikte de wereldwijde markt voor medische cyclotrons een waarde van 192,6 miljoen dollar. Dat groeit naar verwachting tot 323 miljoen dollar in 2027,” aldus Guido Mulier, senior business development manager bij SCK CEN.

Exploitanten van medische cyclotrons zijn gedwongen om hun versnellers buiten bedrijf te stellen en te ontmantelen, omdat de oude toestellen niet bijgewerkt kunnen worden. Bepaalde onderdelen of de volledige machine zijn simpelweg te oud.

Een ontmantelingsoperatie in een medische omgeving is daarbij extra complex, omdat er veel beperkingen zijn doordat er in hetzelfde gebouw tegelijkertijd patiënten worden behandeld.

CYCLADE biedt een circulaire totaaloplossing voor de ontmanteling van versnellers, cyclotrons en hun betonnen bunker: van een ecologisch- en economische verantwoorde strategie tot de juiste administratieve flow. Van veilige afbraakwerken en nucleair transport. Met als einddoel optimale oplossingen te vinden voor het beperken van radioactief en klassiek afval.

Bijzonder aan dit samenwerkingsverband is dat de komende ontmantelingsprocessen bepalend zijn voor het ontwerp van toekomstige cyclotrons. Door de krachten van alle partners te bundelen, kan het ontwerp van latere toestellen geoptimaliseerd worden zodanig de ontmanteling in de toekomst efficiënter en goedkoper kan.

“Ook doen we samen onderzoek naar betere ontmantelingstechnieken, bijvoorbeeld door te testen of we radioactief materiaal kunnen recycleren met smeltovens,” aldus Guido Mulier (SCK CEN).

Jos Spilstijns, CEO van Interboring, voegt hieraan toe: "De samenwerking tussen de vijf partners creëert een one-stop-shop voor de markt die op zoek is naar een geïntegreerde oplossing voor de ontmanteling van cyclotrons en andere deeltjesversnellers."