Beeldvorming via AI spoort acute aandoeningen sneller op

Als één van de eersten in Europa rolt het UZ Brussel een aantal nieuwe AI-programma's uit om negen acute aandoeningen sneller op te sporen, zoals verstoppingen van grote bloedvaten.

Trefwoorden: #AI, #artificiële intelligentie, #scan, #ziekenhuis

Lees verder

Nieuws

( Foto: Aidoc )

ENGINEERINGNET.BE - Per onderzoek genereert een CT of MRI-scan duizenden beelden. Dit betekent dat radiologen per patiënt een enorme hoeveelheid radiologische beelden moeten analyseren. Vandaag beschikken ze over minder dan 1 seconde per beeld om deze hoeveelheid beelden van hun patiënten te kunnen bekijken.

Het UZ Brussel werkt samen met Aidoc, een toonaangevende leverancier van AI oplossingen voor de gezondheidszorg, om dit proces te verbeteren.

Met hulp van software op basis van AI worden beelden ‘gepseudonimiseerd’ doorgestuurd en geanalyseerd. De software kan afwijkingen identificeren, bijvoorbeeld een bloeding in de hersenen. De arts krijgt deze informatie doorgestuurd en kan zo gericht de beelden analyseren en een diagnose stellen.

Tot voor kort zette het UZ Brussel vooral in op AI voor de analyse van CT-scans voor intracraniële bloedingen en longembolieën.

Nu kunnen nog meer aandoeningen gericht worden opgespoord, het merendeel op basis van CT-beelden: verstoppingen van grote bloedvaten, uitstulpingen van de bloedvaten in de hersenen, ruggengraatfracturen met verplaatsing van wervels, ribfracturen, vrije lucht in de buik, en via RX-beelden ook een klaplong.

Dit wil zeggen dat de helft meer patiënten nu sneller kan geholpen worden. Het UZ Brussel is daarmee het eerste ziekenhuis dat alle Aidoc AI-oplossingen inzet voor de triage van acute aandoeningen.