• 14/05/2012

Beckhoff & de Jaeger Automation: partners in automatisering

In tijden dat de energieprijzen de pan uitswingen is het installeren en werken met een efficiënt energiemanagementsysteem geen overbodige luxe.

Lees verder

Productnieuws

Integendeel, met een doelmatig energiemanagementsysteem kan een bedrijf zijn energieverbruik en de bijhorende kosten op een duidelijke en overzichtelijke manier in kaart brengen en opvolgen, en zodoende veel geld besparen. SigMon energie en alarm management is zo’n systeem.

“Al sinds het ontstaan van ons bedrijf in 2000 zijn wij steeds met allerlei prototypebouw betrokken. Onze core-business bestaat eruit om totaaloplossingen aan te bieden aan onze klanten. Deze projecten bestaan meestal uit een combinatie van onze standaardoplossingen of maatwerk, mechanisch-elektrische oplossingen en sturingen, waarbij wij de verantwoordelijkheid opnemen vanaf de design tot de finale oplevering en de daar tussenliggende stappen. Hierbij werken wij samen men een aantal vaste toeleveranciers zoals Beckhoff Automation, die dezelfde visie hebben als onszelf als het aankomt op ethiek, klantentevredenheid, kwaliteit en bedrijfszekerheid”.

Aan het woord is Patrick De Jaeger, zaakvoerder van het gelijknamige in Waarschoot gevestigde bedrijf.

SigMon
Stijgende olieprijzen, versterkte klimaatverandering en afhankelijkheid van olie- en gasproducerende landen zijn aspecten die ertoe hebben geleid dat energie hoog op de agenda staat. Goed energiemanagement leidt tot hoge kostenbesparingen en, niet minder belangrijk, een verminderde uitstoot van broeikasgassen

Patrick De Jaeger: “SigMon is een door onszelf ontwikkeld energie- en alarm managementsysteem. Door connectie te maken met bestaande processystemen zoals plc’s en andere meettoestellen kunnen wij de processignalen van de klant/gebruiker bufferen en loggen. Deze verkregen data wordt dan volgens noodzaak verwerkt om een duidelijke gewenste visualisatie weer te geven van de procesdata. Via deze manier van werken laat het de gebruiker toe terug te gaan in de tijd en eventuele opgetreden fouten te analyseren en te corrigeren. Ook de impact van wijzigingen in het proces, hoe klein ook, kan men op deze manier perfect opvolgen.

De gegevens worden gelogd zodat de visualisatie de gebruiker een juist beeld geeft van de impact van investeringen, defecten, onderhoud, enz. Dit kan zowel voor de volledige productie, als per afdeling, alsook per machine. Op deze manier kan de klant/gebruiker op ieder moment zijn rendement bekijken. Het systeem brengt ook in kaart waar het fout gaat en waar ingegrepen moet worden. SigMon laat zich zeer eenvoudig plaatsen en maakt gebruik van de bestaande metingen. Hierdoor is de investering kleiner”.

Total Smeermiddelen
SigMon werd onlangs ook geïnstalleerd bij Total Smeermiddelen in Evergem, waar het moet instaan voor een accurate meting en logging van data van de energieconsumptie. Patrick De Jaeger: “De voornaamste doelstelling van dit project was het meten van alle verbruikte energie, om zodoende tot een totaal overzicht te komen van de huidige energiekosten voor zowel de totale productie, alsook per afdeling en per machine, zodat Total een volledig overzicht/controle kreeg van zijn energiefactuur.

Daarom werd SigMon aangesloten op de diverse processystemen, zodat de nodige real-time data werd verkregen. Total kan nu zijn energieconsumptie op de voet opvolgen en tussenkomen waar en wanneer nodig. De data toont hen de reële impact van hun investeringen, defecten, onderhoud, enz. Door de implementatie van SigMon bij Total sluit het bedrijf overbodig energieverbruik uit, wat automatisch leidt tot een lagere energiefactuur. Dat Total heel tevreden is over de bereikte resultaten, blijkt ook uit het feit dat het systeem onlangs werd uitgebreid. SigMon controleert nu ook het stoom en persluchtverbruik in de hele plant”.

En Patrick Gielis, algemeen directeur van Beckhoff Belgium vervolgt: “Bij Total in Evergem wordt gewerkt met de Beckhoff embedded CX1010 PC’s met visualisatie op TwinCAT HMI met de besturingssystemen Windows CE. Daarnaast heeft de samenwerking tussen Beckhoff en de Jaeger Automation hier ook geleid tot de ontwikkeling van de nieuwe energie meetklem EL3413. Met max. 690 V AC zijn de spanningsingangen voorzien voor de rechtstreekse bewaking van krachtige generatoren.

Bij stromen tot 1 A moet er geen spanningstransformator meer worden voorgeschakeld, waardoor de kosten dalen. Hogere stromen worden gemeten met stroomtransformatoren. Een eenvoudige netanalyse is met de EL3413 eveneens mogelijk. Met behulp van de geïntegreerde harmonische analyse kunnen metingen tot en met de 21e harmonische worden uitgevoerd. Het harmonische aandeel kan, zoals alle meetwaarden van de klem, via de procesgegevens worden uitgelezen en door de bovengeschikte besturing worden verwerkt”.


Meer informatie:
Beckhoff Automatisering
Kempische Steenweg 305 b. 202 - B-3500 Hasselt
Tel.: +32 (0)11 24 08 00 - Fax: +32 (0)11 24 08 01
info@beckhoff.be - www.beckhoff.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Beckhoff Automation



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event?
Klik hier.