Innovatieve 5G-toepassingen bepalen toekomst Westhoek

De komende twee jaar wordt er het 5G-netwerk uitgerold. Hiermee wordt deze regio één van de eerste volledig slim geconnecteerde Vlaamse regio’s. De eerste innovatieve projecten die van dit supersnel mobiel internet gebruik zijn bekend.

Trefwoorden: #5G, #drone, #VR, #Westhoek, #ziekenhuis

Lees verder

Nieuws

( Foto: efks - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Uit een analyse blijkt dat zo’n 10% van de inwoners van de Westhoek onvoldoende toegang tot een draadloze breedbandverbinding heeft. Vooral buiten de dorps- en stadskernen is de mobiele dekking ontoereikend.

Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen: “Dankzij de uitrol van het 5G-netwerk, een investering van 5,3 miljoen euro, krijgt het volledig grondgebied van de Westhoek toegang tot snel mobiel internet. De uitrol van een hoogwaardig 5G-netwerk tilt de Westhoek tot het niveau van innovatieve smart region met heel wat mobiele innovatieve toepassingen.”

Het Jan Yperman Ziekenhuis uit Ieper zet volop in op innovatie binnen de zorgsector en steunt dit initiatief. Zij zullen als eerste gebruiker het netwerk uittesten en onderzoeken hoe artsen via een realtime videoverbinding de hulpverleners ter plaatse vanuit het ziekenhuis kunnen ondersteunen.

Ze gaan met een drone serviceprovider in zee om te onderzoeken hoe ze veiliger en efficiënter drones kunnen inzetten voor medisch transport van bloedstalen en defibrillators. En met behulp van een VR-bril gekoppeld aan een 360-gradencamera wordt langdurig zieke kinderen toegelaten om toch de sfeer in de klas, thuis of op familiefeesten op te snuiven.

Ook voor andere hulpdiensten zoals brandweer Westhoek wordt het 5G netwerk ingezet om een betrouwbaar lokaal communicatienetwerk op te zetten bij rampen of grote evenementen.

Ook in de logistieke sector kan 5G bijdragen tot een efficiëntere en veiligere werking. Samen met scheepsmanagementbedrijf Seafar wordt het concept van onbemande vaart op binnenwateren verder uitgewerkt. Met een snelle  betrouwbaardere 5G-verbinding, een VR-bril en een 360-gradencamera op de boot kan de kapitein vanop afstand zijn binnenschip besturen alsof hij zelf aan het roer staat.

Technologie-integrator e-BO Enterprises verzorgt de technische uitrol van het draadloos netwerk en de integratie van de nieuwe toepassingen. Nog dit jaar starten ze met de uitbouw van het 5G-netwerk in de Westhoek.

KU Leuven campus Brugge en Howest ondersteunen met hun expertise op gebied van artificiële intelligentie, AR/VR en systeemtesten. De 5G-proeftuin staat ook open voor de ontwikkeling van andere toepassingen.

In de toekomst zal het netwerk ook open gesteld worden voor steden en gemeentes, bedrijven en dienstverleners.