Versnelde ontwikkeling zoutbatterij met steun Klimaatfonds van Bill Gates

De Nederlandse TU Eindhoven onderzocht hoe materialen verbeterd kunnen worden voor een groter vermogen van de zoutbatterij. Spin-off Cellcius test deze batterij inmiddels al in de praktijk.

Trefwoorden: #batterij, #TU/e, #zout

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - Al sinds zijn afstudeerproject werkt Houben aan het toepasbaar maken van de zoutbatterij.

Het nieuwe closed-loop systeem dat hij destijds samen met Pim Donkers ontwikkelde en patenteerde is nu bij spin-off Cellcius in ontwikkeling.

Houben: “De zoutbatterij is een vorm van thermochemische energieopslag, waarbij we twee losse componenten met elkaar laten reageren: zout en water. Wanneer we waterdamp over het zout heen leiden, neemt het zout de watermoleculen op in zijn kristalrooster. Deze hydratatiereactie levert warmte op die water in een boiler kan opwarmen. Andersom kan warmte worden opgeslagen via de omgekeerde reactie waarbij water uit het zout vrijkomt.”

Collega’s van Houben vonden al eerder uit dat voor een betaalbare en stabiele zoutbatterij waarmee verliesvrij energie kan worden opgeslagen, het beste kaliumcarbonaat is te gebruiken. Om vervolgens de performance van dit zout te verbeteren waardoor de batterij sneller kan op- en ontladen, testte Houben in het lab meerdere technieken.

Houben laat zien dat de reactiesnelheid in de zoutbatterij te versnellen is door het toevoegen van bepaalde additieven, ook wel doping genoemd. “Cesiumcarbonaat als toevoeging werkt heel effectief, maar heeft als nadeel dat het een duur zout is. Daarom hebben we ook verschillende organische zouten getest, zoals kaliumacetaat, die ruim voorradig en goedkoper zijn."

"Op poederniveau zijn we nu in staat op een stabiele manier de batterij te verbeteren. In het uiteindelijke systeem gebruiken we zouttabletten in een vaste vorm, waardoor er nog wel vervolgonderzoek nodig is.”

Cellcius plaatste onlangs de eerste zoutbatterij in een woonhuis. Deze pilots zijn onderdeel van het EU project Heat-Insyde, waarbij proeven ook in Frankrijk en Polen plaatsvinden om het energieopslagsysteem te testen in verschillende klimaten.

Houben is ook bezig met een transporteerbare batterij op wijkniveau. Deze moet circa vijftig woningen van warmte voorzien, waarbij de batterij wekelijks richting de lokale industrie kan om opgeladen te worden met behulp van hun restwarmte.

“Het testsysteem hebben we werkend en staat op de campus van TU Eindhoven. Nu zijn we op zoek naar een proeflocatie om het systeem in de praktijk te testen. Het Klimaatfonds opgezet door Bill Gates kende recent financiering toe voor een jaar lang onderzoek en ontwikkeling van onze zoutbatterij.”