Nieuwe ontdekking: kristal kan zachte, vervormbare vorm aannemen

De Nederlandse Universiteit van Amsterdam heeft aangetoond dat kristallen niet altijd de bekende zijvlakken hebben, maar ook zachte, vervormbare vormen kunnen aannemen.

Trefwoorden: #kristal, #research, #vormen

Lees verder

research

( Foto: Universiteit van Amsterdam )

ENGINEERINGNET.BE - Kristallen zijn in het algemeen harde vaste stoffen, die normaal gesproken geïdentificeerd kunnen worden aan de hand van de duidelijke meetkundige vorm die hun onderliggende, sterk geordende moleculaire structuur reflecteert.

Natuurkundigen van de Universiteit van Amsterdam laten echter zien dat sommige zouten die water in hun kristalstructuur bevatten, de zogeheten gehydrateerde zouten, zich verrassend genoeg opvallend anders kunnen gedragen.

Als zulke zouten langzaam oplossen door contact met vochtige lucht, worden ze zacht en vervormbaar en verdwijnen hun vlakke zijkanten. Dit staat in sterk contrast met gewone kristallen, die hun uitgesproken vorm behouden en hard blijven terwijl ze oplossen.

De bestudeerde microkristallen zijn dus binnen in het materiaal kristallijn, maar vertonen vloeistofachtige moleculaire mobiliteit aan de oppervlakken.