Vlotte logistiek bij Sioen dankzij Pick-to-Light systeem

De logistieke afdeling van Sioen, specialist in technisch textiel en professionele beschermkleding, won aan efficiëntie dankzij een goed uitgekiend automatiseringsproject, met een belangrijke rol voor het Pick-to-Light systeem van Banner Engineering.

Trefwoorden: #logistiek, #Multiprox, #sensor, #Turck, #veiligheid

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Multiprox )

ENGINEERINGNET.BE - Filiep Vanwymelbeke is Logistiek Directeur van Sioen Apparel, het distributiecentrum van Sioen Industries in Moeskroen: “De goederen worden wereldwijd uit onze productievestigingen naar hier getransporteerd, waarna wij ze verzenden naar de klanten.”

Een snelle en efficiënte verwerking van orders is zeer belangrijk. Aangezien er daar wat werkpunten waren, werd een gloednieuw WMS-systeem van de firma C&W Logistics in gebruik genomen, in combinatie met een goed uitgekiende automatisering via een pick-to-light systeem. De logistieke opbouw nam Logflow voor zijn rekening, voor de integratie van het pick-to-light systeem zorgde Easy Systems in samenwerking met MV Automation.

Inbound: PTL in de rol van spelverdeler
De inkomende paletten worden gelost en de dozen komen op een van de zes conveyors  terecht, waarna een operator de dozen scant. Het WMS-systeem geeft via een groen licht van het pick-to-light systeem aan op welke pallet de doos thuishoort.

De operator plaatst de doos op het pallet en bevestigt met een druk op de knop op de PTL zijn actie. Op het 3-digits display van de PTL verschijnt dan het aantal dozen dat zich op de pallet bevindt. Het is in feite eerder een put-to-light systeem. De PTL kunnen meerdere statussen aangeven.

Zo waarschuwt een rood signaal de operator dat hij vergat om de vorige actie af te punten. Een paars signaal geeft aan dat het om een gemengde pallet gaat die voor de kwaliteitscontrole bestemd is.

Tot slot licht de PTL blauw op als het pallet compleet is en mag weggevoerd worden. Dankzij de PTL is de foutmarge in de inbound zo goed als nul geworden.

Outbound: mix van bestellingen door elkaar
Op de outbound conveyor komen dozen die slechts één type product bevatten samen met dozen met een mix van verschillende producten. 
De doos wordt gescand en het WMS-systeem beslist naar welke doel-pallet deze moet gaan. Ook hier geven eenvoudige kleursignalen op de PTL’s de locatie aan.

Koppeling tussen PTL en WMS via multiprotocol I/O-module van Turck
Alle PTL’s zijn op TBEN-S multiprotocol I/O-modules van Turck aangesloten. Deze zijn standaard uitgerust met ARGEE. Dit is een web-gebaseerde configuratiesoftware die van elke I/O-module een kleine controller maakt.

Op deze modules draait het PickIQ-programma, waardoor de communicatie met het WMS-platform eenvoudig te configureren is. IT-medewerkers hoeven dus geen kennis van automatiseringssoftware te hebben om functies in de PTL’s te configureren.

Klik hier voor meer informatie over het Pick-to-Light systeem.

Turck Multiprox nv
Lion d’Orweg 12 - 9300 Aalst
T 053 766 566 - systemsbelux@turck.com