Fluvius maakt netwerk klaar voor grootste injectie groen gas

De nieuwe vergistingsinstallie die BioBlue momenteel bouwt in Ieper zet organisch afval om in biomethaan voor het aardgasnet, en kan op vol vermogen 2.000m³ biomethaan per uur leveren.

Trefwoorden: #biogas, #Fluvius, #injectie

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluvius )

ENGINEERINGNET.BE - BioBlue legt zich al langer toe op de verwerking van organisch en biologisch afval tot energie. Op haar site in Ieper bouwt het bedrijf een nieuwe vergistingsinstallatie, die vijf keer krachtiger is dan de huidige.

Via die nieuwe vergister kan veel meer biogas worden opgewekt. Een derde van dat gas zal via een warmtekrachtkoppeling worden omgezet in elektra en warmte voor eigen gebruik. De rest wordt opgezuiverd tot 100% duurzaam biomethaan dat rechtstreeks geïnjecteerd kan worden op het aardgasnet.

"Fluvius deed eerder al de nodige netaanpassingen om het geïnjecteerde gas goed te kunnen verdelen via het gasnet", zegt Jonas Bulckaert, verantwoordelijk voor de gasnetten in regio Ieper. "Zo werd er een nieuwe gasdistributiecabine geplaatst vlakbij de site van BioBlue en werd het plaatselijke gasnet versterkt."

"Onze nieuwe installatie voor groengasinjectie is speciaal ontworpen om de samenstelling van het gas te controleren vóór het in het gasnet wordt geïnjecteerd. Ze voegt ook de specifieke gasgeur toe, net zoals dat bij fossiel gas gebeurt.

Groen gas is geur- en kleurloos: de toegevoegde geur moet ervoor zorgen dat het detecteerbaar is waardoor onveilige situaties meteen zijn op te merken."

De injectie van groen gas uit afval in het gasnet is een duurzame energietechniek in volle ontwikkeling: het gaat om de vierde soortgelijke installatie in Vlaanderen, na IOK in de Kempen, Aquafin in Antwerpen en Verko in Dendermonde. De opstart van deze installatie is gepland voor komende zomer.

Net als bij hernieuwbare stroom van windmolens en zonnepanelen zorgt ook deze techniek voor schone energie. De opwekking van groen gas kan zich onder meer terugverdienen door de verkoop van groengascertificaten aan bedrijven die hernieuwbare energie willen aankopen.

Een voorbeeld hiervan zijn de Vlaamse ‘garanties van oorsprong’, een soort certificaten die de herkomst van de geproduceerde energie bewijzen.