FSO Instruments brengt lasersatellietcommunicatie naar de markt

De Nederlandse technologie-ontwikkelaars en -producenten Demcon en VDL Groep bundelen hun activiteiten voor lasersatellietcommunicatie in de joint venture FSO Instruments.

Trefwoorden: #communicatie, #laser, #TNO

Lees verder

Techniek

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Voor communicatie in de vrije ruimte is, naast de bekende radiotechniek, lasertechnologie in opkomst. Deze technologie verzorgt snelle, veilige verbindingen tussen grondstations, satellieten, vliegtuigen en onbemande luchtvaartuigen.

Lasersatellietcommunicatie werkt met het vormen en sturen van laserbundels over grote afstanden. Daarvoor is complexe technologie nodig, optomechatronica, die adaptieve optiek gebruikt om atmosferische verstoringen te compenseren.

TNO heeft technologie voor dit type communicatie ontwikkeld in samenwerking met bedrijven, zoals Demcon en VDL ETG, het hightechcluster van VDL Groep. De twee bedrijven formaliseren hun samenwerking nu in FSO Instruments, om daarmee de stap naar de markt te zetten. 

Dit is het eerste bedrijf in Nederland dat zich specifiek richt op lasersatellietcommunicatie. Dat past in het Nederlandse streven om een positie te bekleden als wereldmarktleider voor de serieproductie van instrumenten hiervoor. Daar is concrete belangstelling voor bij Amerikaanse en Europese bedrijven.

Zo is vliegtuigbouwer Airbus vorig najaar al een samenwerking aangegaan met VDL ETG voor de ontwikkeling en productie van lasercommunicatieterminals voor vliegtuigen.

Hans Priem, business manager bij VDL ETG: “Wij gaan de concepten van TNO uitwerken naar wat de markt wil, voor wat betreft functionaliteit, kosten en betrouwbaarheid, met onder meer herontwerp-voor-maakbaarheid en natuurlijk productie.”

Dat gebeurt bijvoorbeeld in het project Laser Satcom, onderdeel van het Nederlandse programma NXTGEN HIGHTECH. Hiervoor bouwt Nederland een netwerk van eerstelijnspartners, waarin Demcon en VDL ETG een prominente rol spelen.

Priem ziet kansen voor lasersatellietcommunicatie in militaire toepassingen en de commerciële markt, onder meer voor het leveren van internet- en databandbreedte in vliegtuigen. De uitdaging is om die markten verder te ontwikkelen.

Tjark Tjin-A-Tsoi, CEO van TNO: “Onze ambitie is een Europees ecosysteem bouwen voor snelle en veilige lasersatellietcommunicatie met een sterke Nederlandse inbreng waar de wereld niet omheen kan. Een aantal van onze system engineers treedt nu bij FSO in dienst, om te helpen de doorontwikkeling te bespoedigen. Ondertussen ontwikkelen we met bedrijven de volgende generatie systemen voor lasersatellietcommunicatie.”