Iveco Group verbetert onderhoud en design vrachtwagens met SAS-analytics cloud

Vrachtwagens die ruw en luidruchtig lijken, kunnen echter veilig en duurzaam zijn. Aangezien rijdende voertuigen digitaal geconnecteerd zijn, kan Iveco wereldwijd data verzamelen en analytics toepassen voor een beter design en predictief onderhoud.

Trefwoorden: #analytics, #cloud, #Iveco, #SAS Analytics

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Iveco )

ENGINEERINNGNET.BE - Op snelwegen hoef je nooit lang te zoeken voor je een vrachtwagen van Iveco Group tegenkomt. De multinational ontwerpt, produceert en verkoopt zowel zware, middelzware als lichte vrachtwagens.

Daarnaast levert Iveco ook gespecialiseerde voertuigen. Met hoofdkantoor in het Italiaanse Turijn telt de groep wereldwijd 29 fabrieken en 31 R&D-centra. Het netwerk van de organisatie is dus verspreid en zit daardoor behoorlijk complex in elkaar.

Geen digitale transformatie zonder analytics
Ondertussen is Iveco Group ook bezig met een grondige digitale transformatie, waarbij de nadruk ligt op betere diagnoses op afstand voor trucks. Het bedrijf wil potentiële problemen met vrachtwagens sneller spotten en oplossen, wat uiteraard zal leiden tot meer tevreden klanten en een hogere omzet.

“We bedienen markten die razendsnel aan het evolueren zijn. Een goed voorbeeld is de opmars van geconnecteerde voertuigen”, zegt Stefano Rozzi, Telematics Quality & Field Analysis Manager bij Iveco Group. “Om datastreams te kunnen interpreteren, hebben we data-analisten nodig. En omdat snelheid in onze business erg belangrijk is, zochten we ook een krachtige tool om grote volumes data efficiënt te analyseren.” Voor die tool kwam Iveco Group uiteindelijk terecht bij SAS Viya.

Niet alleen maakt de eigen kwaliteitsafdeling van de groep al jaren gebruik van het SAS-platform, het bedrijf kreeg ook goede referenties van andere organisaties in de sector die analytics gebruiken om onderhoud te voorspellen. Uiteindelijk werden ze definitief over de streep getrokken door een geslaagd proefconcept voor de detectie van anomalieën in telemetrische data over voertuigen.

Onderhoud vrachtwagens voorspellen
De voertuigen van Iveco Group bevatten steeds meer sensoren die interessante informatie doorsturen. Maar gezien de hoeveelheid IoT-data die in de systemen binnenstroomt, is het onbegonnen werk om alles manueel te behandelen. Een advanced analytics-oplossing verwerkt en modelleert daarom de inkomende data en haalt er ook verborgen inzichten uit. Op basis van die patronen is het bijvoorbeeld mogelijk te zien welke voertuigen op de baan afwijkend gedrag vertonen.

“De info laat ons toe om betere beslissingen te nemen. We kunnen gerichter ingrijpen en nagaan waarom onregelmatigheden bij een bepaalde vrachtwagen voorkomen. Die kennis zorgt er ook voor dat we gelijkaardige problemen in de toekomst kunnen vermijden”, legt Stefano Rozzi uit. “Uiteraard delen we inzichten ook met klanten, zodat ze eventuele mankementen proactief kunnen oplossen voordat er grotere problemen optreden. Zo zien we dat er minder voertuigen worden teruggeroepen.”

Wat de combinatie van IoT, advanced analytics en AI echt bijzonder maakt voor Iveco Group, is het feit dat ze zowel het functioneren van één enkel voertuig als dat van meerdere voertuigen kunnen begrijpen. Dat is immers erg belangrijk wanneer je vrachtwagens verspreid over de hele wereld rondrijden. Door SAS Viya voor Amazon Web Services te gebruiken, verzamelen ze data via de cloud en kan het systeem alles in realtime analyseren. De medewerkers van de groep kunnen hierdoor, om het even waar ze zich bevinden, altijd rekenen op de meest recente data en rapporten.

Van data tot design
Iveco Group schakelt data analytics niet enkel in voor het voorspellen van onderhoud, maar ook om het design van de voertuigen te verbeteren. Daarvoor moesten ze eerst wel twee aparte werelden samenbrengen. Zo had de ontwerpafdeling van de groep tot voor kort weinig behoefte om data over rijdende voertuigen te verzamelen en gebruiken.

Om die designers met data aan de slag te laten gaan, is het belangrijk dat ze goed begrijpen wat de meerwaarde van data voor hun werk kan zijn. Bovendien is er een gebruiksvriendelijke tool nodig om effectief iets met de data te gaan doen.

Het platform zorgt ervoor dat iedereen in de groep, ongeacht locatie en skills, kan samenwerken. Aan de ene kant voeren gespecialiseerde dataprofielen de analyses uit. Hun inzichten delen ze in rapporten die iedereen in de organisatie gemakkelijk kan begrijpen met dank aan de aangepaste formats die de tool aanbiedt.

Een grafiek is voor designers bijvoorbeeld beter te vatten dan een pure opsomming van data. Zelfs niet-technische mensen kunnen zo met data aan de slag gaan zonder dat ze telkens eerst bij een dataspecialist moeten aankloppen. Daardoor kan Iveco Group veel sneller schakelen en reageren.

“Het geeft ons alle vertrouwen om met analytics te werken en leidt tevens tot nieuwe mechanismen voor operationele processen en voor het nemen van beslissingen”, besluit Stefano Rozzi.

“Door de data van geconnecteerde voertuigen te combineren met innovatieve tools slagen we erin om de kosten voor onderhoud te verminderen. Het fundament van dit alles is het analytics-platform van SAS, dat designers en analisten dezelfde taal laat spreken. Enkele jaren geleden was dat gewoon ondenkbaar.”

Meer informatie op www.sas.com.