• 14/05/2012

Europese werkgevers snoeien in opleidingsinvesteringen

86% van de Europese werkgevers heeft de uitgaven voor vaardigheden en training verminderd of stopgezet. Toch is er grote bezorgdheid over het tekort aan competentie.

Trefwoorden: #accenture, #compententies, #vbo

Lees verder

opleidingen

ENGINEERINGNET -- De afgelopen twaalf maanden heeft 86% van de Europese werkgevers de uitgaven voor vaardigheden en training teruggeschroefd of bevroren. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Accenture (waartoe het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) opdracht gaf, met het oog op de European Business Summit 2012.

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd bij 500 senior beslissers in bedrijven, overheidsadministraties en burgerorganisaties in Europa, blijkt dat slechts 18% van de ondernemingen en instellingen van plan is om de komende twaalf maanden meer uit te geven aan vaardigheden en training.

Nochtans, zo blijkt, kampt 43% van hen momenteel op z’n minst met een licht tekort aan vaardigheden, en 72% van de respondenten is van mening dat Europese ondernemingen, beleidsmakers en burgerorganisaties meer op dit domein moeten investeren.

Volgens de analyse van Accenture in het rapport zou het bij een jaarlijkse Europese bbp-groei van 0,5% (meer dan de nulgroeiprognose van de Europese Commissie voor de EU in 2012) tot 2019 duren alvorens de werkgelegenheid in Europa opnieuw haar peil van 2008 zou bereiken. Om tegen 2014 opnieuw het werkgelegenheidspeil van vóór de crisis te halen, zou het bbp jaarlijks met 2% moeten groeien.

In het Accenture-rapport, "Turning the Tide: How Europe Can Rebuild Skills and Generate Growth", worden drie kernuitdagingen van de Europese competentiemarkt geanalyseerd die kunnen worden aangepakt door middel van meer inzicht en samenwerking: onbenut talent; geringe arbeidsmobiliteit, en gebrekkige samenwerking tussen sectoren.

Rudi Thomaes, CEO van het Verbond van Belgische Ondernemingen: “Europa wordt misschien wel geconfronteerd met beperkingen op het vlak van financieel kapitaal, maar dit hoeft niet zo te zijn voor menselijk kapitaal. Europa kan de waarde, de liquiditeit en de efficiënte toewijzing van zijn menselijk kapitaal opvoeren als het dringend actie onderneemt met focus op samenwerking tussen alle sectoren en spelers.”


(KV) (foto ontario power authority)