Industriële automatisering versnelt door samenwerking Schneider Electric en Capgemini

Schneider Electric en Capgemini creëerden, met steun van Qualcomm Technologies, een innovatieve end-to-end 5G Private Network-oplossing, die het potentieel heeft om industriële automatiserings-systemen te transformeren.

Trefwoorden: #5G, #Capgemini, #hijsen, #ICT, #Schneider

Lees verder

Techniek

( Foto: Schneider Electric )

ENGINEERINGNET.BE - De samenwerking in het hijslaboratorium van Schneider Electric in Grenoble resulteerde in een unieke geautomatiseerde hijsoplossing, mogelijk gemaakt door 5G.

De 5G Private Network-oplossing vereenvoudigt en optimaliseert de implementatie van digitale technologie op industriële locaties, zoals staalfabrieken en haventerreinen.

Het vervangen van bekabelde connecties met draadloze verbindingen en het bij elkaar brengen van bestaande draadloze verbindingen van het industriële automatiseringssysteem speelt daarbij een belangrijke rol.

Van luchtvaart- en auto-industrie tot staalproductie en scheepvaart: hijstoepassingen zijn een belangrijke schakel in de supply chain en in productieactiviteiten waarbij zware materialen en goederen over soms honderden meters worden vervoerd.

De kraantoepassingen zijn ontworpen om te functioneren in uitdagende industriële omgevingen, bijvoorbeeld onder extreme temperaturen en over grote afstanden.

Geautomatiseerde hijssystemen verhogen de productiviteit, veiligheid en operationele prestaties. Ze vereisen wel snelle reactietijden, hoge precisie en betrouwbaarheid, 24/7 beschikbaarheid en handmatige en zelfstandige mogelijkheden.

Bovendien moeten verschillende systemen naast elkaar ingesteld zijn op hetzelfde netwerk met videocamera's, voor monitoring en bediening op afstand en PLC's (Programmable Logic Controllers) voor verschillende besturingsfuncties.

Dankzij de lage latency kenmerken van 5G kan het systeem glasvezelkabels vervangen bij bediening op afstand. Hierdoor wordt het netwerk minder complex, vermindert het aantal draden en biedt het op de lange termijn betrouwbare connectiviteit.

Capgemini heeft nauw samengewerkt met Schneider Electric om een geoptimaliseerde end-to-end 5G-oplossing te ontwerpen en bedrijfsresultaten te identificeren voor de industriële gebruikerscase. Ook heeft het de systeemintegratie ondersteund op basis van de nieuwste innovaties van Qualcomm Technologies.

Ten slotte werd geholpen bij de integratie van het 5G-netwerk in de gebruikerscase, om het systeem te karakteriseren en te optimaliseren.