IRE kondigt conversie naar laagverrijkt uranium aan

Het Instituut voor radio-elementen (IRE) levert hiermee zijn bijdrage aan de internationale verbintenis om het civiele gebruik van hoogverrijkt uranium (High Enriched Uranium-HEU) voor de productie van medische isotopen te beëindigen.

Trefwoorden: #geneeskunde, #IRE, #radio-isotoop, #uranium

Lees verder

research

( Foto: IRE )

ENGINEERINGNET.BE - Deze volledige conversie naar een LEU-procédé vormt het sluitstuk van jaren arbeid en samenwerking tussen alle teams van het IRE rond een volledig nieuw industrieel proces om Mo-99 en I-131 te leveren en dit zonder weerslag op de productiecapaciteit van de site.

Dit resultaat zou ook niet mogelijk zijn geweest zonder de stroomopwaartse samenwerking met de onderzoeksreactoren die de uraniumtargets bestralen, zoals de BR2 van het SCK CEN.

Maar ook stroomafwaarts dankzij de klanten van het IRE die de registratiedossiers voor hun geneesmiddelen op basis van Mo-99 en I-131 hebben moeten wijzigen en laten goedkeuren.

De overgang naar LEU zal een positieve weerslag hebben, aangezien dit nieuwe productieproces werd ontwikkeld met een bijzondere aandacht voor de intrinsieke beveiliging, meer bepaald met het oog op de verlaging van de risico’s op incidentele uitstoot van vluchtige radioisotopen.

Het FANC heeft IRE begeleid in alle fasen van deze langdurige ontwikkeling op het vlak van de nucleaire veiligheid en beveiliging.