Cleantech Flanders stelt Cleantech Rapport 2023 voor

Cleantech in Vlaanderen is een jonge, dynamische en vooral veerkrachtige sector en dat blijkt uit het vierde jaarrapport: steeds meer bedrijven, meer werknemers, een stijgende EBITDA en een gering aantal faillissementen.

Trefwoorden: #cleantech, #duurzaam, #rapport, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Cleantech Flanders )

ENGINEERINGNET.BE - Cleantech staat voor groei, innovatie en weerbaarheid. Daar is ook Europa zich van bewust. De Europese klimaatwet verplicht de uitstoot tegen 2030 met minstens 55% te verminderen. Maar ook de Critical Raw Material Act (CRMA) biedt perspectieven voor cleantech bedrijven.

De maatregelen die de VS treft via de Inflation Reduction Act kan ook een effect hebben op de Vlaamse cleantech. Opportuniteiten en nieuwe uitdagingen staan voor de deur.

Europa gaat op zoek naar oplossingen voor de energiecrisis en pompt daarvoor meer dan 3 miljard euro in innovatieve schone technologieprojecten die het continent sneller onafhankelijk moeten maken van Russische fossiele brandstoffen. Het is dan ook niet te verwonderen dat de topprioriteit voor Onderzoek en Ontwikkeling bij de energietransitie ligt.

Daarin speelt Vlaanderen een cruciale rol. De buitenlandse investeringen in Vlaamse innovaties voor klimaat en energietransitie stegen in 2022 tot 1,64 miljard euro en zijn goed voor een op de vijf projecten en een op de vier arbeidsplaatsen. De O&O-investering in het Vlaamse Gewest bevindt zich al sinds 2019 boven de drempel van 3% van het bbp. 

992 cleantech-actoren zijn gevestigde bedrijven en organisaties, maar het grote aantal start-ups toont het innovatieve karakter van het cleantech-ecosysteem. Met 582 start-ups (31% van alle cleantech bedrijven) is de toekomst van cleantech in Vlaanderen veelbelovend.

Daarnaast zijn al 275 bedrijven of organisaties (15% van alle cleantech in Vlaanderen) doorgegroeid naar de scale-up fase. In 2021 was cleantech in Vlaanderen goed voor meer dan 40.000 VTE (het equivalent van voltijdse banen), een groei met 22% in tien jaar tijd.

Het lijdt dus geen twijfel dat cleantech voor Vlaanderen alleen maar aan belang wint.

Klik hier voor het cleantech jaarrapport.