Nieuw soort trillingen ontdekt op de zon

Onderzoekers van KU Leuven hebben een vermoeden dat het deze bewegingen, trillingen zijn die de omgeving rond de zon tot miljoenen graden Celsius verhitten.

Trefwoorden: #KU Leuven, #research, #trillingen, #zon

Lees verder

research

( Foto: KUL - The Astrophysical Journal )

ENGINEERINGNET.BE - De zon is bezaaid met magnetische lussen. De telescoop Extreme Ultraviolet Imager (EUI) aan boord van de satelliet Solar Orbiter kon deze magnetische lussen filmen. Nu blijkt dat deze lussen continu en zeer snel heen en weer schommelen.

De trillingen zijn erg klein, maar alom en altijd aanwezig. Je zou verwachten dat deze trillingen na een tijd stil vallen, maar niets is minder waar. De lussen worden continu aangedreven.

Onderzoekers van het KU Leuven Centre for mathematical Plasma-Astrophysics vermoeden dat de kolkende zonnemassa, waaruit de lussen tevoorschijn komen, hen doet trillen. Dit moet nog verder onderzocht worden.

Ook is hun hypothese dat het deze bewegingen zijn die de omgeving rond de zon tot miljoenen graden Celsius verhitten. Ter vergelijking: het zonneoppervlak is slechts enkele duizenden graden warm.

Deze ontdekking was mogelijk dankzij de telescoop EUI die uiterst scherpe beelden heel snel achter elkaar kan maken. Andere vergelijkbare zonnetelescopen kunnen dit niet: ofwel zijn ze trager ofwel zijn de beelden minder scherp.