DAX is nieuwe lineaire encoder voor industriële toepassingen

Deze sensoren worden gebruikt voor de uiterst nauwkeurige detectie en rapportering van zuigerposities in hydraulische cilinders en voor de controle van lineaire bewegingen in machines. Er zijn 3 ontwerpen met voor de industrie geschikte meetbereiken.

Trefwoorden: #encoder, #sensor, #Sick

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Sick )

ENGINEERINGNET.BE - De DAX lineaire encoder is geschikt voor het meten van posities in een groot aantal toepassingen, waaronder spuitgietmachines, persen, druk- en verpakkingsmachines, wind-, waterkracht- en zonne-energiecentrales, in de houtverwerking of medische technologie.

Hoge systeemflexibiliteit maakt het gemakkelijk te integreren in de toepassing van de klant 
Met de DAX productfamilie heeft SICK zijn portfolio van magnetostrictieve lineaire encoders voor industriële toepassingen uitgebreid. Aangezien het toestel een absoluut meetprincipe gebruikt, is er geen referentierun nodig.

Voor de marktintroductie van de DAX zijn drie behuizingsvarianten beschikbaar: een ontwerp voor integratie in industriële hydraulische cilinders, een vlak type met blokmagneten voor montage in krappe inbouwsituaties, en een versie met een glijprofiel dat de positiemagneet geleidt, waardoor een zeer nauwkeurige en herhaalbare positiemeting wordt gegarandeerd. Het beschikbare meetbereik ligt tussen 50 mm en 2.500 mm, en is individueel configureerbaar in stappen van 1 mm.

Het platformconcept van DAX biedt een hoge systeemflexibiliteit, waardoor zeer efficiënt toepassingsspecifieke versies kunnen worden gegenereerd en het apparaat gemakkelijk in de meest uiteenlopende machineconcepten kan worden geïntegreerd. Dit geldt niet alleen voor de behuizing, maar ook voor de positiemagneten, die aan de toepassingsspecifieke eisen kunnen worden aangepast. Deze achterwaartse compatibiliteit garandeert de klant meer flexibiliteit en onafhankelijkheid bij de keuze van encoder en fabrikant.

Voor de elektrische installatie biedt de DAX productfamilie een CANopen interface - waarmee het meetsysteem positiewaarden met een resolutie tot 10 µm kan uitvoeren - en een analoge uitgang voor 0-10 VDC of 4-20 mA.

Hoge robuustheid en beschikbaarheid op lange termijn
De magnetostrictieve functionaliteit van de DAX productfamilie maakt gebruik van een uiterst nauwkeurige en betrouwbare time-of-flight (ToF) meetmethode. Dit contactloze en dus slijtagevrije werkingsprincipe maakt vrijwel alle onderhoud tijdens het gebruik overbodig en garandeert tegelijkertijd een hoge levensduur.

De lineaire encoders hebben een beschermingsgraad van IP65 en IP67 en een temperatuurbereik van -40 °C tot +85 °C. Het robuuste ontwerp en de hoge schok- en trillingsbestendigheid garanderen een uitzonderlijke beschikbaarheid op lange termijn, zelfs onder zware toepassingsomstandigheden.

Uitgebreide diagnosefuncties optimaliseren de efficiënte werking van de machine
De DAX lineaire encoders kunnen via hun CANopen-interface uitgebreide diagnose-informatie verstrekken. De sensoren bewaken bedrijfs- en grenstemperaturen, evenals de voedingsspanning voor spanningspieken of spanningsdalingen. Ze controleren continu de werking van de positiemagneten, tellen de zuigerslagen, tellen deze op om de totale verplaatsingen te bepalen en registreren ook de bedrijfsuren.

Dit alles levert waardevolle informatie op over de huidige status tijdens bedrijf en over eventueel aanstaande onderhoudswerkzaamheden aan de machine. Dit kan worden gebruikt om ongeplande stilstand te beperken en de efficiëntie van het gebruikte systeem te verhogen.

Online Configurator: kies met een paar klikken een geschikte DAX  
Voor een foutloze en tijdbesparende selectie van een geschikte lineaire encoder heeft Sick de DAX Online Configurator ontwikkeld. Met behulp van deze menugestuurde app kunnen gebruikers hun DAX stap voor stap configureren met slechts een paar klikken.

De app controleert de invoer op plausibiliteit, genereert automatisch het onderdeelnummer op basis van de configuratie en voert de gegevens direct in een online bestelformulier in.

Klik hier voor meer informatie.