Multi Physics Box bewaakt trillingen, schokken en temperaturen

De Multi Physics Box (MPB) Condition Monitoring-sensor van Sick is de eerste sensoroplossing van het bedrijf die speciaal ontworpen is voor condition monitoring en controleert trillingen, schokken en temperaturen op kritische componenten.

Trefwoorden: #condition, #monitoring, #sensor, #Sick, #trilling

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Sick )

ENGINEERINGNET.BE - Veranderingen in de conditie worden vroegtijdig gedetecteerd, waardoor potentiële storingen en uitval van machines en processen gericht kunnen worden voorkomen.

De MPB biedt flexibele montagemogelijkheden en kan via SOPAS en IO-Link snel en eenvoudig worden geparametreerd. De grenswaarden voor trillingen, schokken en temperatuur kunnen individueel worden ingesteld, en voor normconforme bewaking van drempelwaarden volgens ISO 10816-3 biedt de MPB ook de mogelijkheid om een meerfasige waarschuwing in te stellen.

De meetwaarden van de Multi Physics Box vormen ook een geldige gegevensbasis voor condition monitoring-gerelateerde toepassingen en digitale oplossingen.

Het falen van aandrijvingen, motoren, pompen of ventilatoren wordt meestal voorafgegaan door het optreden van trillingen en temperatuurschommelingen. Met deze Condition Monitoring-sensor biedt Sick een nieuw soort sensor aan die niet bedoeld is voor automatisering of procesbewaking, maar specifiek voor condition monitoring. De Multi Physics Box is uitgerust met de belangrijkste parameters voor foutdetectie: temperatuur, trillingen en schokken.

Afwijkingen opsporen - storingen vermijden
De MPB10 Condition Monitoring-sensor zorgt voor transparantie omdat hij veranderingen in de beschikbaarheidsgerelateerde kenmerken van motoren, aandrijvingen en machines zichtbaar maakt en zo licht werpt op de voorheen onzichtbare actuele toestand van de machine.

Om trillingen, schokken en temperaturen te monitoren wordt de MPB10 eenvoudig op een machinecomponent geschroefd of met een adapterplaat bevestigd. De SOPAS Engineering Tool van Sick maakt eenvoudige parametrisering mogelijk via IO-Link en geeft een visualisatie van de individueel configureerbare grenswaarden voor trillingen, schokken en temperatuur.

Tijdens de werking verkrijgt de MPB10 meetwaarden voor alle drie de toestandsvariabelen. Deze worden voorbewerkt en geïnterpreteerd in de sensor zelf en geven zo een vroegtijdige indicatie van potentiële storingen en machinestoringen.

Dit maakt een tijdige en doelgerichte planning van onderhoudsmaatregelen op basis van de toestand mogelijk en minimaliseert op efficiënte wijze de service-, bedrijfs- en stilstandkosten. Als een vooraf ingestelde grenswaarde wordt overschreden, geeft de sensor een waarschuwing via een schakeluitgang of IO-Link.

De MPB10 ondersteunt ook de bewaking van trillingsgrenswaarden en de uitvoer van meerfasige waarschuwingen volgens ISO 10816-3.

Stand-alone conditiebewaking of gegevensleverancier voor een clouddienst - beide zijn mogelijk
De MPB10 in zijn ruimtebesparende en duurzame roestvrijstalen behuizing tot beschermingsgraad IP68 heeft twee geïntegreerde drieassige meetelementen van MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems) die trillingen tot ± 8 g en schokken van meer dan 200 g kunnen registreren.

Voor de thermische bewaking is de sensor geschikt voor contacttemperaturen van -40 °C tot +80 °C. Dit betekent dat de MPB ook geschikt is voor zware omgevingsomstandigheden op de plaats waar de machine is geïnstalleerd - hetzij in stand-alone bedrijf en geïntegreerd in een machinebesturing via een schakeluitgang en IO-Link, hetzij als dataleverancier en basis voor gedigitaliseerde machineconcepten, applicatieoplossingen of clouddiensten. 

Breed scala aan industriële toepassingen
Conditiebewaking (CM), predictief onderhoud, digitalisering en app- en cloudoplossingen zijn een belangrijke focus van bijna alle belangrijke industriële innovatiesectoren.

De CM-sensoren uit de MPB-productfamilie van Sick zijn gericht op deze gebieden en dienen als leverancier van meetwaarden en gegevens. In de fabrieksautomatisering worden ze gebruikt om motoren, servoaandrijvingen, assen en andere waardetoevoegende activa te bewaken.

Tegelijkertijd leveren ze gegevens voor gedigitaliseerde machinestructuren en mogelijke nieuwe bedrijfsmodellen. In de logistieke automatisering kunnen de CM-sensoren worden gebruikt om de motoren van transportbanden, rollenbanen, sorteerders, takels, overslagmachines, automatische palletverwerkings- en verpakkingsmachines of shuttles te bewaken.

De tijdige detectie van kritische toestanden en het tijdig voorkomen van potentiële storingen dragen aanzienlijk bij tot een hoge beschikbaarheid van intralogistieke materiaalstroomsystemen. Procesautomatisering biedt ook een breed scala aan toepassingen voor CM sensoroplossingen.

Koelventilatoren, blowers, pompen, brekers, walserijen of transportbanden zijn activa die vaak worden blootgesteld aan zware bedrijfsomstandigheden en kunnen profiteren van de vroegtijdige detectie van schade aan motoren, aandrijvingen of lagers.

Ongeacht de bedrijfstak bieden CM-sensoren zoals de MPB de mogelijkheid om de machine-uren te verhogen en de productiviteit van machines en systemen te verbeteren. Tegelijkertijd dienen ze ook als ingang voor digitalisering en als basis voor digitale oplossingen.

Klik hier voor meer informatie.