Odysseusprogramma haalt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

Met het Odysseusprogramma haalt het FWO excellente onderzoekers, die in het buitenland werkzaam zijn, naar Vlaanderen. Sommigen om terug te keren, anderen om voor het eerst te genieten van de goede Vlaamse onderzoeksomkadering.

Trefwoorden: #FWO, #Odysseus, #onderzoeker

Lees verder

Nieuws

( Foto: lightfieldstudios - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van wereldniveau laten zich niet leiden door landsgrenzen, wel door hun honger naar kennis en door goede onderzoeksomstandigheden. Het Odysseusprogramma van het FWO speelt hier al sinds 2007 op in.

De onderzoekers kunnen daarbij rekenen op een aanstelling aan een Vlaamse universiteit en voldoende projectfinanciering om een eigen onderzoeksgroep uit te bouwen. Deze symbiose vormt voor hen de ideale startpositie om hun kwaliteitsvol onderzoek van internationaal niveau verder te perfectioneren.

Het FWO heeft vandaag de namen bekend gemaakt van de 13 onderzoekers die zich eind dit jaar in Vlaanderen zullen vestigen om hier hun onderzoek uit te voeren.

Het gaat om twee soorten profielen. Enerzijds zijn er toponderzoekers die internationaal erkend worden als toonaangevend en die al een aanstelling aan een buitenlandse universiteit hebben.

De tweede groep zijn toponderzoekers-in-spe, postdoctorale onderzoekers met het potentieel om door te groeien tot internationaal vooraanstaande wetenschappers.

Maar dit programma past ook in een bredere doelstelling. De Vlaamse overheid wil hiermee groei en bloei van grensverleggend wetenschappelijk onderzoek verder stimuleren. Dit immers een succesfactor is voor innovatie en ontwikkeling zowel op maatschappelijk als op economisch vlak.