High Tech Campus Eindhoven kreeg creatief zonnepanelensysteem

Deze hightech ‘klimop’op het gebouw bestaat uit zwarte en donkergroene 3D-composiet elementen bekleed met ‘dunnefilm’ zonnecellen. Een samenwerking tussen TNO, INBO Architecten, Van der Leegte Werkt, Flexipol Composites en High Tech Campus Eindhoven.

Trefwoorden: #systeem, #TNO, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO - High Tech Campus )

ENGINEERINGNET.BE - Het systeem is opgebouwd uit 50 driehoekige gevelpanelen die samen een klimop vormen.

Dit ontwerp is gebaseerd op de zelf-hechtende plant die tegen muren of schuttingen groeit. Het uitgangspunt voor het ontwerp was om de complexiteit te laten zien van een 3D geknikte en gebogen vorm. Het totale systeem heeft een vermogen van 6,5 kilowattpiek.

Het ontwerp en de bouw van het systeem hebben een jaar geduurd. Nu wordt het nog een jaar uitgebreid gemonitord om de opbrengst onder verschillende omstandigheden te meten.

Er zijn veel stappen gemaakt om zonnecellen snel, flexibel en betaalbaar in oppervlakken en objecten te verwerken. Gevelmodules met zelfgekozen ontwerp vormen een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele panelen op daken.

Verder is er een variatie aan maten, vormen, kleuren en transparantie van zonnepanelen mogelijk. Zonnesystemen kunnen zo aangepast worden aan elke gevelsituatie.