Innovatieve assemblagecel verbetert prestatie maatwerkers snel

Twee masterstudenten Industrieel Ingenieur maakten voor Bewel een assemblagecel waarin maatwerkers via de Arkite HIM en een collaboratieve robot een zestiendelig product leren assembleren.

Trefwoorden: #assemblage, #cobot, #Flanders Make, #maatwerk

Lees verder

Techniek

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - Bewel klopte in het kader van het CEROS-Coock project bij FlandersMake@KULeuven op campus Diepenbeek aan. Samen dienden ze een masterproef in bij de opleiding Industriële Ingenieurswetenschappen: 'Ontwikkeling en validatie van een inclusieve assemblagecel ter opleiding en opvolging van maatwerkers’.

Masterstudenten Jérémy Hendrickx en Kevin Houben kozen bewust voor de opdracht. “Dat we ook met de maatwerkers aan de slag konden voor de testen, maakte het interessant,” aldus Houben.

Zij ontwikkelden en implementeerden binnen Bewel een werk- en trainingscel om maatwerkers een zestiendelig product te laten assembleren met behulp van de HIM (Human Interface Mate) en een collaboratieve robot.

De HIM is een door Arkite ontwikkeld apparaat dat operatoren assisteert bij assemblageprocedures door middel van lichtprojecties en digitale werkinstructies. De collaboratieve robot ondersteunt de maatwerker tijdens het assemblageproces door onderdelen aan te geven of assemblagestappen zelfstandig uit te voeren.

“We zijn erg tevreden met de resultaten die de studenten en onderzoekers hebben neergezet. Validatietesten toonden aan dat de HIM een grote meerwaarde biedt voor de groep van maatwerkers die de assemblage-acties zonder deze assistieve technologie niet zelfstandig kunnen uitvoeren,” aldus Benny Claes, Innovation en Technology engineer bij Bewel.

Ook Eline Bijloos, de opleidingscoördinator binnen Bewel, is opgetogen over de behaalde leercurves. “We zien een aantoonbare verbetering van de prestaties in een korte periode. Deze nieuwe technologie werd ook goed onthaald bij onze maatwerkers zelf. Het plan is dan ook deze uitgewerkte werkcel te integreren in het opleidingstraject van onze maatwerkers.”