• 16/05/2012

Nieuw rapport toont weg naar duurzamere warmtevoorziening gebouwde omgeving

15 tot 30 procent minder CO2-uitstoot door combinatie gebouw- en gebiedsmaatregelen.

Trefwoorden: #gebiedsmaatregelen, #gebouwmaatregelen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Volgens een rapport van het Nederlandse ‘Planbureau voor de Leefomgeving’ is, om de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving te beperken, een combinatie van gebouw- en gebiedsmaatregelen het meest efficiënt. Samen kunnen ze voor15 tot 30 procent minder CO2-uitstoot zorgen.

Het is financieel voordelig en levert in 2050 een grotere CO2-reductie op dan het nemen van alleen gebouwmaatregelen zoals isolatie of efficiëntere verwarmingsinstallaties of alleen gebiedsmaatregelen (zoals restwarmte, geothermie of warmte-koudeopslag).

*De CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving kan in 2050 met 20 procent gereduceerd zijn als bestaande gebouwen beter worden geïsoleerd. Bij een stijgende aardgasprijs en een projectmatige aanpak tijdens de implementatie van de isolatie, kan een kwart van de huidige woningvoorraad en de helft van de utiliteitsgebouwen (kantoren, winkels en ziekenhuizen) rendabel worden geïsoleerd.

*Bij gebiedsmaatregelen wordt er gebruik gemaakt van lokale warmtebronnen, zoals restwarmte van elektriciteitscentrales en industriële bedrijven en warmte-koudeopslagsystemen in de ondiepe ondergrond. Hierdoor vermindert het aardgasgebruik voor ruimteverwarming en douchen. Ook neemt de CO2-uitstoot af. Als de gebiedsmaatregelen samen met de gebouwmaatregelen worden toegepast, kan de CO2-uitstoot met nog eens 10 procentpunt verminderen.

Download rapport : Naar een duurzamere warmtevoorziening van de gebouwde omgeving in 2050: duurzamere warmtevoorziening gebouwde omgeving 2050.pdf (PDF, 4.4 MB)


(KV) (Bron : Planbureau voor de Leefomgeving, PBL) (afbeelding region builders)