Belgische wetenschappers geselecteerd voor European Inventor Awards 2023

Michiel Dusselier en Bert Sels ontwikkelden een katalytisch eenstapsproces om polymelkzuur (PLA) te maken, zonder daarbij gebruik te maken van fossiele brandstoffen of giftige chemicaliën. Deze methode bespaart energie en kan de kosten verlagen.

Trefwoorden: #award, #bioplastic, #inventor, #wetenschapper

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europees Octrooibureau )

ENGINEERINGNET.BE - Ongeveer 7 miljard van de 9,2 miljard ton conventioneel plastic dat tussen 1950 en 2017 werd geproduceerd, is volgens de Verenigde Naties inmiddels plastic afval geworden. Bovendien worden er tijdens de productie van plastic veel fossiele brandstoffen gebruikt.

De Belgische uitvinders Michiel Dusselier en Bert Sels hebben daarom een milieuvriendelijke manier bedacht om bioplastic te produceren, waar geen fossiele brandstoffen of giftige chemicaliën aan te pas komen.

Het vereist een lager energieverbruik en brengt lagere kosten met zich mee dan de traditionele methoden. En dat terwijl de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk wordt verminderd.

TotalEnergies toonde belangstelling voor de technologie en verwierf het octrooi. Ondertussen hebben de wetenschappers een andere technologie uitgevonden, die de derde generatie van lactideproductie voor PLA zou kunnen worden.

Beiden werden voor hun veelbelovende werk uit meer dan 600 kandidaten geselecteerd als finalisten in de categorie "Industrie" van de European Inventor Awards 2023. De winnaars van de European Inventor Awards 2023 worden bekendgemaakt op 4 juli in Valencia.