Ontwikkeling modulaire fabriek voor verwerking rioolslib tot biobrandstof

SPIE Nederland en C-Green werken samen aan de eerste Nederlandse modulaire fabriek die rioolslib op energiezuinige wijze omzet tot het droge product hydrochar, een biobrandstof.

Trefwoorden: #afval, #riool, #slib, #SPIE, #verwerking

Lees verder

Techniek

( Foto: gorlovkv - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens Maintenance NEXT zetten SPIE en C-Green hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst om zo’n fabriek te realiseren. SPIE zet haar expertise op het gebied van machinebouw in om de installatie van C-Green in Nederland te maken.

Bij het afbraakproces van het bijproduct slib ontstaat normaal methaangas dat 30 tot 40 keer schadelijker is voor het klimaat dan CO2. Het verzamelen en transporteren van het natte slib gaat bovendien gepaard met hoge kosten.

De fabriek biedt een goede oplossing voor deze milieubelastende verwerking. Door slib om te zetten in droge stof ontstaat er geen methaangas. Bovendien gaat het volume sterk omlaag, waardoor de transporten efficiënter, goedkoper en milieuvriendelijker worden.

De compacte fabriek, bestaande uit kant en klare modules, kan worden geplaatst bij bijvoorbeeld een afvalwaterzuiveringsinstallatie of pulpfabriek en kan 25.000 ton slib per jaar omzetten. Opslag van het product en de verwerking van de afvalstroom gebeurt op locatie.

Bij het productieproces wordt van vijf kilo slib één kilo hydrochar gemaakt. Dit organische en milieuvriendelijke eindproduct is geschikt als biobrandstof en bodemverbeteraar.

De komende maanden test REYM Rotterdam, een van de grootste afvalverwerkingsbedrijven van Nederland, een pilot-installatie. iTanks, het kennis- en innovatieplatform voor de havengerelateerde industrie, bracht REYM, C-Green, SPIE en InnoEnergy bij elkaar. InnoEnergy is investeerder en aandeelhouder van C-Green.