Allereerste installatie nieuwe generatie SPECT-CT in België

De dienst Nucleaire Geneeskunde van het A.S.Z. op campus Aalst krijgt een belangrijke upgrade met een nagelnieuwe SPECT-CT die nog nergens anders in België gebruikt wordt.

Trefwoorden: #nucleair, #scanner, #ziekenhuis

Lees verder

Techniek

( Foto: A.S.Z. Ziekenhuis )

ENGINEERINGNET.BE - De vernieuwing op de dienst Nucleaire Geneeskunde verloopt in twee fases. Het eerste deel van de verbouwingswerken op de dienst zal afgerond zijn tegen eind mei. Het tweede deel van de werken zal vermoedelijk tegen juli rond zijn.

Dankzij deze werken, beschikt de dienst binnenkort over een betere infrastructuur, modernere wachtzalen en een nieuw aanmeldingspunt. Hierdoor kan de flow van ambulante patiënten die op raadpleging of onderzoek komen gescheiden worden van gehospitaliseerde patiënten. Dit zorgt voor meer privacy en comfort bij patiënten.

Dr. Nicole Dorny, diensthoofd Nucleaire Geneeskunde A.S.Z.: “Er is ook een nieuwe SPECT-CT voorzien op de dienst: de Pro.Specta X3 van Siemens Healthineers. Van het toestel zijn wereldwijd slechts een 150-tal exemplaren verkocht en dit is de eerste keer dat het in België geïnstalleerd en gebruikt wordt.”

Een SPECT-CT bestaat uit twee delen: SPECT staat voor “Single Photon Emission Computed Tomography” en registreert de gammastralen van isotopen en CT staat voor de klassieke “Computed Tomography” en maakt gebruik van röntgenstralen.

SPECT-CT is dus een hybride beeldvormingstechniek, waarbij de twee verschillende beeldvormingsmogelijkheden samen gemonteerd zijn in één enkele camera. De Pro.Specta combineert SPECT-beeldvorming, state-of-the-art CT-beeldvorming, nieuwe bediensoftware en een intuïtieve scannerbediening.

Door het samenbrengen van deze technieken zal de patiënt in één onderzoekstijd twee complementaire onderzoeken ondergaan en dit in exact dezelfde omstandigheden en lichaamshouding. Dat levert tijdswinst op.

Ook introduceert Pro.Specta enkele opnametechnieken die de scantijd kunnen verkorten, en hart-, ademhalings- en lichaamsbewegingen van de patiënt kunnen corrigeren.

Het patiëntencomfort en de beeldkwaliteit gaan er zo op vooruit. Onderzoeken en behandelingen gaan ook sneller, waardoor de stralingsdosis voor patiënten vermindert.

Gevoelige detectoren zorgen ervoor dat de camera’s van de Pro.Specta inzetbaar zijn voor een brede waaier aan energieën, ook hoge energie, waardoor deze zeer geschikt zijn voor theranostics.

Theranostics zijn nucleaire behandelingsmethodes waarbij een radioactieve tracermolecule ingespoten wordt bij de patiënt om zo de tumorale letsels van binnenuit op te sporen en te bestralen.