Nieuw centrum UAntwerpen bundelt expertise rond ethische AI

Met de oprichting van het nieuwe Antwerp Center for Responsible AI (ACRAI) benadrukt de UAntwerpen dat de ethische beslissingen rond AI te belangrijk zijn om alleen aan bedrijven over te laten. Het moet ook verantwoord gebruik van AI bevorderen.

Trefwoorden: #AI, #artificiële intelligentie, #ethisch, #UAntwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Algoritmen maken ons leven gemakkelijker, van suggesties voor nieuwe liedjes op Spotify tot het aannemen van de ideale werknemer.

Artificiële intelligentie, gevoed door tonnen informatie, schotelt ons in een mum van tijd het ‘optimale’ antwoord voor waarnaar we op zoek waren.

Dit is zeker handig, maar niet zonder risico. Zo is een algoritme bijvoorbeeld vatbaar voor vooroordelen waardoor het risico op discriminatie of racisme om de hoek loert bij AI-gedreven beslissingen.

Wat helemaal duidelijk wordt, is dat de grote technologiespelers, zoals OpenAI, Microsoft, Meta en Google de discussies leiden omtrent dit thema.

Zo vroeg de CEO van OpenAI in de Amerikaanse senaat nog om AI te reguleren, om er vervolgens mee te dreigen dat, als Europa AI zou ‘overreguleren’, hij OpenAI uit Europa zou weghalen.

Er is nood aan academische stemmen en wetenschappelijk onderzoek om hierop te wegen. Dit soort uitdagingen vraagt om een multidisciplinaire aanpak.

Daarom wordt de ruim aanwezige expertise vanuit diverse domeinen, waaronder computerwetenschappen, recht, filosofie en sociologie, aan de Universiteit Antwerpen nu gegroepeerd in het ACRAI.

Naast prof. David Martens (Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie) trekt ook prof. Toon Calders (Faculteit Wetenschappen) aan de kar. Beiden zijn wereldautoriteiten in hun vakgebied.

Door de handen in elkaar te slaan met andere academici willen ze oplossingen bieden op het vlak van privacy, transparantie en antidiscriminatie bij het ontwikkelen en toepassen van artificiële intelligentie.

ACRAI stelt alvast voor dat iedere Vlaamse opleiding waarbij over AI wordt gedoceerd een vak rond de ethische aspecten van AI aanbiedt.

Daarnaast worden tweemaandelijkse presentaties gepland, waarbij het grote publiek welkom is.