Eneco investeert in groot Waals batterijproject

Met de installatie van een batterijcentrale van 50MW (200 MWh) in Ville-sur-Haine in Wallonië zorgt het voor de balancering van het stroomverbruik. Het project zou tegen eind 2024 operationeel moeten zijn.

Trefwoorden: #batterij, #Eneco, #opslag, #windenergie, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.BE - Dit Battery Energy Storage System (BESS) bestaat uit 53 batterijunits van 50 MW aan energiecapaciteit en 200 MWh aan opslagcapaciteit.

Eneco gaat voor dit project in zee met Tesla. De batterijcentrale kan gedurende 4 uur stroom leveren aan het net. Een groeiend aantal windturbines en zonnepanelen neemt een groot deel van de stroomproductie van bestaande fossiele energiecentrales over.

Er is echter niet altijd elektriciteit vanuit wind- of zonne-energie en de vraag is maar deels stuurbaar. Daarom is het belangrijk om flexibele stroomopslag te hebben. Door deze (reserve)capaciteit kan het stroomnet in balans gehouden worden.

In samenwerking met Elia zorgt de batterij ervoor dat de steeds toenemende volumes aan variabele zon- en windenergie op een efficiënte manier kunnen worden aangewend.