Fluxys start met aanleg nieuwe dubbel doel pijpleiding

Infrastructuurpartner Fluxys is gestart met de aanleg van de eerste pijpleiding met een dubbel doel (gas en waterstof). Deze pijpleiding tussen Zeebrugge en Brussel zal de capaciteit voor de bevoorradingszekerheid van België en de buurlanden vergroten.

Trefwoorden: #Fluxys, #gas, #pijpleiding, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fluxys - © Serch Carriere )

ENGINEERINGNET.BE - Concreet bouwt Fluxys een eerste deel van de leiding tussen Zeebrugge en Brussel. Het gaat om het traject tussen Desteldonk en Opwijk, goed voor een totale lengte van 44 kilometer.

De verdubbeling van de leiding verhoogt de vervoerscapaciteit vanuit Zeebrugge met 15 Gwh/h, het equivalent van de energieproductie van 15 kernreactoren. Hiermee wordt geanticipeerd op de verhoogde stromen van west naar oost, en vermijdt dat er een flessenhals ontstaat verderop in het netwerk.

Maar deze pijpleiding is ook de eerste concrete stap in de ambitie van Fluxys om de energietransitie te versnellen. De leiding is volledig toekomstgericht, en kan meteen ingeschakeld worden voor het transport van waterstof.

Deze leiding, goed voor een investering van 135 miljoen euro, loopt parallel met een bestaande aardgasleiding. De oplevering van de werken is voorzien tegen eind 2023.