Eerste 3D-zandprinter verhoogt zowel efficiëntie als duurzaamheid

Atlas Copco zet met de implementatie van 3D zandprinting opnieuw een stapje op vlak van duurzaam innoveren. De ExOne S-max Pro 3D zandprinter werd officieel ingehuldigd samen met de partners die deze innovatie mee mogelijk hebben gemaakt.

Trefwoorden: #3D, #Atlas Copco, #zandprinter

Lees verder

Techniek

( Foto: Atlas Copco )

ENGINEERINGNET.BE - De zandprinttechnologie laat toe om zandvormen en zandkernen te printen waarmee op zijn beurt gietstukken geproduceerd worden door de Duitse gieterij Luitpoldhütte.

Daarbij is het gebruik van tooling verleden tijd want met de 3D zandprinter wordt er nu meteen laag voor laag een zandvorm opgebouwd.

Rob Hoogmartens, technology developer castings bij Atlas Copco: “Met 3D zandprinting gaat innoveren niet enkel veel sneller, het zorgt ook voor een zeer hoge mate van nauwkeurigheid waardoor we complexere gietkernen kunnen produceren.”

Binnen 3D zandprinting wordt ingezet op geïntegreerde zandrecycling. Bij het zandprinten wordt er telkens minstens 30% zand opnieuw gebruikt.

Dat zorgt ervoor dat 3D zandprinten dus ook een duurzamer en milieuvriendelijker proces is. Daarbovenop komt er door de plaatsing van de 3D zandprinter ook veel minder transport bij kijken.