VUB-project wil duurzamere metalen creëren via 3D-printen

Additive manufacturing of 3D-printen van metalen is een duurzaam antwoord op onze product-intensieve maatschappij. Het draagt bij tot de creatie van veiligere metalen met langere levensduur op een ecologisch en economisch verantwoorde manier.

Trefwoorden: #3D, #additive manufacturing, #duurzaam, #metaal, #printen, #project

Lees verder

Nieuws

( Foto: mari1408 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Prof. Iris De Graeve is experte in additive manufacturing en haalde samen met prof. Herman Terryn de prestigieuze Marie-Sklodowska-Curie Doctoral Network Grant binnen voor het project DurAMat.

De Graeve: “We zoeken nu elf excellente doctoraatstudenten die aan het project willen meewerken, verspreid over vijf Eutopia-partners en internationale onderzoekscentra en industrie.”

Bij de traditionele fabricage van metalen producten , vertrek je vanuit een gewalste plaat of een profiel en moet alles geassembleerd worden. Bij additive manufacturing bouw je jouw product in één stap laag per laag op.

Het product wordt in dit geval onmiddellijk in drie dimensies geprint en bekom je een compleet nieuw materiaal. Je vertrekt vanuit staal, maar je eindigt met een product waarvan de eigenschappen nog niet volledig in kaart gebracht werd.

In dit project willen de onderzoekers producten een langere levensduur geven onder meer door ze te herstellen. Momenteel worden gebroken producten uit metaal weggegooid en vervangen door iets nieuws.

De Graeve: “Hopelijk worden ze gerecycleerd, maar vaak ook niet. Via additive manufacturing kan je een afgebroken stuk opnieuw printen op het nog intacte deel. Zo hebben we minder grondstoffen nodig en kunnen we duurzamer omspringen met onze natuurlijke bronnen.”

De bedoeling is om verschillende eigenschappen van de 3D-geprinte metalen te onderzoeken, zoals sterkte en corrosie, en die dan te verbeteren. Ze richten zich op materialen die voldoende functioneel zijn om in extreme omstandigheden te gebruiken, zoals in de maritieme sector.

Sommige doctorandi gaan experimenteel te werk gaan en andere gaan via modellering en Machine Learning methodes het materiaalgedrag bestuderen, met de ambitie samen het gedrag te kunnen voorspellen op langere termijn.