Schuinvertande en kegelwiel tandwielkast bieden Swedex oplossing

Swedex had te maken met een ‘gebroken’ overbrengverhouding waardoor afrondfouten ontstonden in haar volautomatische soldeermachines. De ontwikkelaar, producent en verkoper van cirkelzaagbladen nam contact op met Apex Dynamics voor een oplossing.

Trefwoorden: #Apex Dynamics, #kast, #tandwiel, #wormwiel

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Apex Dynamics )

 ENGINEERINGNET.BE - In dit artikel leggen we uit waarom de wormwiel tandwielkast voor problemen zorgde en wat het resultaat was van de geleverde oplossing.

Op het eerste gezicht kan een zaagblad worden gezien als een relatief eenvoudig product. Maar schijn bedriegt; het product ondergaat namelijk verschillende stappen in een nauwkeurig productieproces.

Swedex ontwikkelt specifiek producten voor de wereldwijde hout-, aluminium-, kunststof- en metaalverwerkende industrieën. Het is niet verrassend dat er in het Zweedse Jönköping zo’n 250 werknemers in dienst zijn bij Swedex.

Tijdens een van de belangrijke stappen in het productieproces - het solderen - trad structureel een probleem op en de fabrikant nam contact op met Apex Dynamics  voor een oplossing.

Nauwkeurig positioneren cruciaal bij solderen zaagblad inzet
Bij het solderen wordt de hardmetalen tand (zaagbladinzet) namelijk met zilversoldeer op de zittingen van het steelblad bevestigd. Er worden verschillende soorten zilversoldeer gebruikt, maar de meest voorkomende variant is een drie-laags zilversoldeer dat bestaat uit een koperen kern omgeven door een zilvermengsel. Drielaags zilversoldeer wordt gebruikt omdat dit het voordeel biedt dat het risico op tandscheuren tijdens het soldeerproces zelf vermindert.

Solderen is een precisieklusje waarbij de tand binnen enkele honderdsten van een millimeter stil wordt gehouden terwijl deze wordt opgewarmd tot boven de 700°C. Ze gebruiken volautomatische soldeermachines met robotlading voor een efficiënt productieproces. Een nauwkeurige aandrijving  is dus cruciaal.

Wormwiel tandwielkast met ‘gebroken’ overbrengverhouding
In een van de machines trad een probleem op met een eenvoudige wormwielkast met een “gebroken” overbrengverhouding dat de rotatie van het zaagblad regelde. Deze “gebroken” overbrengverhouding veroorzaakte afrondfouten waardoor er regelmatig bij geregeld diende te worden.

Om zoveel mogelijk her programmeren te vermijden, gaven ze er de voorkeur aan om een absolute overbrengingsverhouding te hebben. Daarbij stelden ze vast dat 7,5:1 de meest ideale overbrenging voor hun toepassing was.

Schuinvertande en kegelwiel tandwielkast is de oplossing
In het Apex-programma is de specifieke overbrenging 7,5:1 niet beschikbaar. Daarom zijn er 2 tandwielkasten in serie gemonteerd, eerst een AB060 met 5:1 en daarna een ATB090FC met 1.5:1, wat een totale overbrengingsverhouding geeft van 7.5:1.

De AB060-005 is een schuinvertande High-End tandwielkast, De ATB090FC is een kegelwiel-tandwielkast  met spiraalvormige vertanding en een uitgaande as met krimpschijf voor spelingsvrije overbrenging.

Het resultaat was bevredigend: een veel hogere precisie, kortere takt-tijden en het bijregelen behoort tot de verleden tijd.

Swedex kan deze machine nu, dankzij de producten van APEX Dynamics, nog vele jaren met hoge precisie laten draaien.

Bron: Apex Dynamics Sweden AB en Swedex AB