Studenten creëren unieke machine om kabels op te rollen en te reinigen

Start-up Cabelar van studenten UAntwerpen ontwikkelde een machine die tegelijkertijd vuile kabels kan oprollen en reinigen. Dit biedt een oplossing voor een gekend probleem in de eventsector.

Trefwoorden: #event, #kabel, #reinigen, #UAntwerpen

Lees verder

Techniek

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Wat begon als een bedrijfje van vijf studenten industrieel ingenieur van UAntwerpen groeide uit tot een start-up die momenteel in de steigers staat. “De volgende stap is om ons product op de markt te lanceren”, vertelt medeoprichter Vincent Jacobs.

De studenten bedachten een innovatieve oplossing voor een bekend euvel in de audiovisuele sector: hopen kabels die in de knoop geraken en dan ook nog eens vuil worden tijdens events. Daarom ontwikkelde Cabelar een geautomatiseerde machine die elektrische kabels oprolt en tegelijkertijd reinigt.

Jacobs: "Het huidige model van het apparaat komt in een handige flight case op wieltjes. De kabel wordt in de machine vastgeklikt op een haspel. Terwijl de machine alles automatisch oprolt, passeert de kabel door een spoelunit waar met behulp van borstels en sponzen stof en ander vuil wordt verwijderd. Eens de kabel volledig is opgewonden, kan deze gewoon van de haspel gehaald worden. Klaar voor het volgende event.”

Met hun idee spelen de studenten in op een probleem waar de eventsector al jaren mee kampt, maar waar nog niemand een oplossing voor had gevonden. “Hiermee vervullen we een pioniersrol binnen de eventsector”, vertelt Jacobs. “Daarom hebben we al eerste stappen ondernomen om onze uitvinding te laten beschermen.”

Met hun uitvinding kaapten de studenten ook al enkele prijzen weg. Zo mochten de ingenieurs de provincie Antwerpen vertegenwoordigen op de VLAIO SBP-wedstrijd: een competitie waarbij studentenondernemingen van over heel Vlaanderen hun product voorstellen aan een jury.

Cabelar behaalde er een derde plaats. Het kan ook een eervolle vermelding op een Voka-wedstrijd en deelname aan 'The Future 10' wedstrijd van SINC op hun palmares schrijven.