Interreg project ConnectSME stelt 29 succesvolle cleantech innovaties voor

Tijdens de demonstratiebeurs van het grensoverschrijdend project ConnectSME, gericht op het versnellen van cleantech innovatie, werden 29 succesvolle technologieën voorgesteld die kunnen bijdragen tot het behalen van de gezamenlijke klimaatdoelstellingen.

Trefwoorden: #cleantech, #innovatie, #Interreg, #proeftuin

Lees verder

Nieuws

( Foto: Grensregio Vlaanderen en Nederland )

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoek toont aan dat technologische innovatie nood heeft aan een fysieke demonstratie- en testomgeving, die de ​ reële markt weerspiegelen.

Via het project ConnectSME linkte de Vlaamse speerpuntcluster Flux50 en haar Nederlandse evenknie Cleantech Delta, beloftevolle bedrijven uit Vlaanderen en Nederland met zes proeftuinen die sterk inzetten op duurzame ontwikkeling: De Thorsite (VITO), Snowball en Green Energy Park in Vlaanderen, The Green Village (TU Delft), Future Energy Lab Metalot (TU Eindhoven) en Brainport Smart District in Nederland.

In totaal kregen 29 bedrijven advies waarvan er 14 doorstroomden voor verdere praktijktesten. Elke proeftuin bracht diverse relevante stakeholders samen, zowel industrie, wetenschap, overheid als de eindgebruiker.

Dankzij de grensoverschrijdende samenwerking, verbeterde het ConnectSME-project de marktintroductiekansen van innovatieve technologieën in de grensregio Vlaanderen-Nederland.

Alle technologieën werden tijdens een demonstratiebeurs bij Proeftuin Snowball in Harelbeke voorgesteld. Zes opvallende technologieën werden er gedemonstreerd en toegelicht:

  1. Aquabattery: Een zoutwaterbatterij die met alledaagse grondstoffen hernieuwbare energie opslaat.
  2. Streetplug: Een ondergronds netwerk van oplaadstations voor stedelijke gebieden en gemeenten.
  3. Extraqt: Technologie die op basis van een digital twin van een waterinstallatie of -systeem het potentieel van aquathermische energie berekent.
  4. E-rs: Geoptimaliseerde en gedeelde oplaadoplossingen voor bewoners van sociale woonwijken.
  5. Heau: Technologie die warmte opslaat van een douche en afgeeft bij de start van de volgende douche, wat leidt tot waterbesparing.
  6. Airturb: een compacte verticale windasturbine gericht op de particuliere & commerciële markt.