TNO onderzoekt ondergrondse infrastructuur voor Einstein Telescope

Vanwege de diepte en locatie van de nog te bouwen Einstein Telescope doet de Geologische Dienst Nederland van TNO onderzoek naar de geschiktheid van de ondergrond.

Trefwoorden: #Einstein, #ondergrond, #telescoop, #TNO

Lees verder

research

( Foto: T. Balder/Nikhef )

ENGINEERINGNET.BE - De nog te bouwen Einstein Telescope wordt een geavanceerd ondergronds observatorium waarmee zwaartekrachtsgolven kunnen worden opgevangen vanuit de ruimte, om zo nieuwe inzichten te krijgen in het universum.

Zwaartekrachtsgolven bevatten informatie over de meest extreme gebeurtenissen in het heelal, van de aard van zwarte gaten en neutronensterren tot de eerste momenten na de oerknal.

Met de ondergrondse Einstein Telescope kunnen wetenschappers zwaartekrachtsgolven straks preciezer dan ooit gaan meten. Het observatorium is daarmee van grote betekenis voor de internationale natuur- en sterrenkunde.

De grensregio van Nederland, België en Duitsland is een ideale locatie voor de Einstein Telescope, aldus voorstanders van dit project. Dit is vanwege de rust, de stabiele bodem, en de concentratie van kennisinstellingen en hightech bedrijven. Maar ook Italië dingt mee als kanshebber om de Einstein Telescope in het land gevestigd te krijgen, op Sardinië.

Voor de locatie van het observatorium gaat TNO nu bijdragen leveren aan het haalbaarheidsonderzoek naar de geschiktheid van de ondergrond. Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst met Nikhef getekend. Nikhef is de wetenschappelijke partner in het projectbureau dat de komende jaren de haalbaarheid van de Einstein Telescope in de Euregio Maas-Rijn in kaart brengt.

Nikhef-directeur Stan Bentvelsen: “Bij zo’n grote en ingewikkelde opgave als de Einstein Telescope is het belangrijk dat je je laat ondersteunen door goede partners. We hebben de deskundigheid zelf in huis, maar het is altijd verstandig dat een andere deskundige meekijkt, adviseert en de resultaten meeweegt.”

Naast nieuwe technologieën is de ongekende nauwkeurigheid van de Einstein Telescope afhankelijk van plaatsing op een diepte van 200 tot 300 meter onder het oppervlak, ver weg van oppervlakkige trillingen en andere ongewenste verstoringen.

Alleen al de ondergrondse infrastructuur zorgt voor een uniek project. Voor de Einstein Telescope zijn drie tunnels van 10 kilometer lang nodig, gerangschikt in een gelijkzijdige driehoek met verticale schachten op de hoekpunten; deze opstelling moet worden ontworpen in nauwe samenwerking tussen tunneltechnici en aardwetenschappers.