Uitbouw imec's cleanroom kan rekenen op Vlaamse steun

De Vlaamse Regering heeft een Letter of Intent (LOI) ondertekend met imec, als engagement om te investeren in de verdere uitbouw van hun cleanroom. Het investeringsbedrag (max. 750 miljoen euro) wordt gekoppeld aan de Europese Chips Act.

Trefwoorden: #ASML, #chips, #cleanroom, #halfgeleider, #imec, #investering

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Door de razendsnelle ontwikkelingen in artificiële intelligentie zal de vraag naar geavanceerde en energiezuinige rekenchips ontzettend toenemen.

Hyperperformante chips zijn ook essentiële bouwstenen om grote maatschappelijke problemen zoals verouderingsziektes of de klimaatopwarming aan te pakken.

In zijn bijna 40-jarig bestaan is imec uitgegroeid tot de wereldtop in microchiponderzoek. Toonaangevende technologiebedrijven van over de hele wereld verzamelen in de cleanroom in Leuven om als partners in onderzoeksprogramma’s de volgende generatie chiptechnologieën te ontwikkelen.

De geplande investering van de Vlaamse overheid is nodig om de cleanroom verder uit te bouwen met de meest geavanceerde toestellen en processen. Toestellen die essentieel zijn om baanbrekend onderzoek te kunnen blijven uitvoeren, en zo de positie van imec als wereldleider te garanderen.

Deze investering is een eerste stap in het kader van het ambitieuze Chips for Europe initiatief dat op dit moment wordt vormgegeven door de Europese Unie om de Europese chipsector te versterken en de toekomst van de Europese kennis- en innovatie economie veilig te stellen.

Binnen ditzelfde kader past ook de geplande investering van ASML, bevestigd in een recent ondertekende Memorandum of Understanding (MOU), waarin imec en ASML hun langdurige strategische samenwerking verder verdiepen.