Wervingspraktijken worden beïnvloed door artificiële intelligentie

Een onderzoek uitgevoerd door ManpowerGroup onthult hoe de adoptie van nieuwe technologieën, zoals generatieve artificiële intelligentie (zoals ChatGPT), de wervingspraktijken en het human resource management in het algemeen transformeert.

Trefwoorden: #AI, #artificiële intelligentie, #ChatGPT, #rekrutering, #werving

Lees verder

HR

( Foto: iaremenko - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE -  Het onderzoek, dat deel uitmaakt van het “Summer HR Trends Survey van ManpowerGroup”, laat zien dat de samenwerking tussen mens en robot redelijk goed verloopt in België, waar werkgevers duidelijk de weg van innovatie inslaan.

Het onderzoek toont aan dat een groeiend aantal bedrijven AI al inzet of van plan is dit in de nabije toekomst te doen voor hun wervingsprocessen. 10% van de 510 ondervraagde werkgevers, ook wel 'Early Adopters' genoemd, maakt al geruime tijd gebruik van AI in hun wervingsproces.

Daarnaast geeft 21% van de respondenten aan dat ze recentelijk bepaalde elementen van AI hebben geïmplementeerd ('Current Adopter'). 18% is van plan deze technologie in de komende 12 maanden in te voeren en 14% in de komende 3 jaar.

Omgekeerd blijkt dat 18% van de Belgische bedrijven nog niet heeft overwogen om artificiële intelligentie te gebruiken als ondersteuning bij hun rekruteringsprocedures en 7% van de bedrijven geeft aan dat ze deze technologieën binnen de komende 3 jaar niet willen integreren en afwijzen.

Een ander deel van de bedrijven, namelijk 12%, heeft geen uitgesproken standpunt over het gebruik van artificiële intelligentie in hun rekruteringsprocessen.

Naast algoritmes die helpen bij het optimaliseren van CV-analyse of het maken van voorselecties van kandidaten, kan ChatGPT veel taken op zich nemen, zoals het schrijven van wervingsadvertenties of het assisteren van kandidaten door automatisch antwoord te geven op hun vragen over vacatures. Maar de technologie kan ook worden ingezet tijdens interview- of competentiebeoordelingsfasen.

De resultaten van het onderzoek tonen weinig verschillen in de adoptie van artificiële intelligentie-tools tussen sectoren en bedrijfsgroottes, wat het innovatiepotentieel voor de hele economie aantoont.