Innovatief project versnelt kwaliteitscontrole van herbruikbare verpakkingen

Flanders'Food, Pack4Food en Imec bundelen hun krachten in het project Vision2Reuse om het gebruik van slimme cameratechnieken te onderzoeken voor een snelle kwaliteitscontrole van herbruikbare verpakkingen.

Trefwoorden: #afwasbaar, #beker, #Flanders'Food, #herbruikbaar, #imec

Lees verder

Nieuws

( Foto: AMAB )

ENGINEERINGNET.BE -  Met behulp van geavanceerde kleuren- en hyperspectrale camera's kunnen kleine beschadigingen en contaminaties in herbruikbare verpakkingen automatisch worden gedetecteerd.

Door de beelden te evalueren met behulp van artificiële intelligentie, wordt een snelle en nauwkeurige controle mogelijk gemaakt. Deze volledig geautomatiseerde controle op hoge snelheid minimaliseert het risico op menselijke fouten met potentiële gevolgen voor de volksgezondheid.

Herbruikbare bekers op festivals vormen een belangrijk aandachtspunt binnen dit project. Sinds 15 juni 2023 zijn alle festivals verplicht om uitsluitend herbruikbare bekers te gebruiken voor het serveren van dranken. De haalbaarheid hiervan wordt echter betwist door enkele grote festivalorganisaties. 

Het project Vision2Reuse kan hier een oplossing bieden door middel van technieken, die worden ontwikkeld om de grote hoeveelheid bekers snel te screenen en de voedselveiligheid ervan te waarborgen.

Om de toepasbaarheid van deze innovatieve ontwikkelingen aan te tonen, worden er vijf use cases ontwikkeld. Met behulp van hyperspectrale camera's wordt onderzocht hoe verschillende materialen van elkaar kunnen worden onderscheiden, zodat het wasproces proactief kan worden aangepast op basis van het materiaal.

Daarnaast wordt ook gekeken naar de aanwezigheid van water in de verpakking na het wasproces om schimmelgroei te voorkomen. Met behulp van RGB-camera's zullen vervormingen en krassen in bekers worden gedetecteerd.

Bovendien wordt er ook gelet op de aanwezigheid van zwarte of witte vlekjes, die door consumenten kunnen worden afgekeurd.

Als resultaat van het project zal er een Best Practice Guide worden gepubliceerd voor de inspectie van herbruikbare verpakkingen met behulp van visietechnologie. (bron: Flanders'Food)