Onderzoekers herprogrammeren eiwitmantels van plantenvirussen

In een internationale samenwerking tussen universiteiten in Finland, Australië en de Nederlandse UTwente, slaagden onderzoekers om de eiwitmantels van plantenvirussen te herprogrammeren in verschillende vormen. Ze publiceerden in Nature Nanotechnology.

Trefwoorden: #DNA, #eiwit, #medicijn, #transport, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: Mauri A Kostiainen - Aalto University )

ENGINEERINGNET.BE - Om medicijnen goed te kunnen vervoeren in het lichaam heb je een goede verpakking nodig.

De eiwitmantels van virussen hebben de potentie, maar hun vorm wordt voornamelijk bepaald door de genetische eigenschappen van het virus.

Daarom ontwikkelen onderzoekers technieken om de vorm en grootte van deze nanoverpakkingen te controleren. Zodat ze de gewenste vorm krijgen.

De onderzoekers maakten gebruik van ‘DNA origami’-structuren. Die structuren hebben een omvang van slechts tientallen tot honderden nanometers en zijn volledig gemaakt van DNA.

Door het DNA heel precies in de gewenste vorm te vouwen, creëer je een sjabloon waaraan de viruseiwitten zich kunnen hechten. De viruseiwitten bleken uiteindelijk veel flexibeler dan van tevoren gedacht.

Jeroen Cornelissen, UTwente: “Het lukte om verschillende structuren met een eiwitmantel te maken: rechte buizen, maar bijvoorbeeld ook een donut. Die laatste is een bijna compleet tegenovergestelde vorm van de bolstructuur die de eiwitmantel normaal heeft.”

Met behulp van cryogene elektronenmicroscopie brachten de onderzoekers de vorming van de nanostructuren heel precies in beeld; tot op het niveau van individuele moleculen.

Dit werk is gezamenlijk uitgevoerd aan de Aalto Universiteit (Finland) met onderzoekers van de Universiteit van Helsinki (Finland), Griffith University (Australië), Tampere University (Finland) en Universiteit Twente (Nederland).