Spin-off ImmuneSpec schakelt naar hogere versnelling door Venture Studio

ImmuneSpec onderscheidt zich met snelle en betrouwbare identificatie van immunogene peptiden voor het ontwikkelen van de volgende generatie vaccins, kankertherapie en eiwitmedicijnen.

Trefwoorden: #eiwit, #kanker, #spin-off, #vaccin, #Vito

Lees verder

research

( Foto: ImmuneSpec )

ENGINEERINGNET.BE - Enkele jaren geleden ontdekten Vito en UAntwerpen het potentieel van immunopeptidomics.

Een eerste aanknoping waren tumorspecifieke antigenen. Met de analyse van deze kleine stukjes eiwit, zogenaamde immuunpeptiden, in tumoren werkte Vito mee aan analyses die kunnen uitgroeien tot een vorm van immuuntherapie op maat van de patiënt.

Hieruit is een geavanceerde methodologie gegroeid, die onderzoekers in staat stelt om snel en nauwkeurig peptides te identificeren die een immuunreactie kunnen opwekken. De zogenaamde MAPPS-analyses behoren tot de meest gesofisticeerde methodes om immunogeniciteitstests uit te voeren.

Die tests vormen een cruciale stap in de ontwikkeling van de volgende generatie van geneesmiddelen. Belangrijke toepassingen zijn onder meer het ontwikkelen van (mRNA-) vaccins, immuuntherapie en het testen van medicijnen op ongewenste immuunreacties.

Computerondersteund moleculair ontwerp of in-silicodrugdesign is al de standaardaanpak die in grote farmaceutische en biotechnologische onderzoekscentra wordt toegepast voor het ontdekken en optimaliseren van nieuwe geneesmiddelen.

De MAPPS-analyses gaan een stap verder en meten welke delen van een eiwit een immuunrespons uitlokken. Dit biedt veel meerwaarde, qua nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en snelheid van de identificatie van geschikte peptiden.

Door interesse vanuit de markt voor deze analyses, creëerde het onderzoeksteam met Tech Transfer Office van Vito een spin-off. Hierna startte de incubatiefase van de spin-off, geleid door Vito Venture Studio. Dit is een apart programma binnen de Tech Transfer Office.

Uit het netwerk van Tech Transfer Office werd HERAN Partners aangesproken: een Belgisch investeringsfonds dat zich richt op het ondersteunen van Europese start-ups en scale-ups in de MedTech- en HealthTech-industrie.

Katleen Vandersmissen, managing partner bij HERAN: “Met onze investering kon ImmuneSpec de nodige laboratoriumfaciliteiten opzetten in het Wetenschapspark in Niel en het team uitbreiden met labopersoneel, projectmanagers en bio-informatici. Nu ImmuneSpec gestart is, begeleiden wij ImmuneSpec in de verdere uitbouw."

Tijdens de laatste maanden van de incubatie bij Vito, werd begeleiding van het team geleidelijk overgenomen door de investeerder. De Venture Studio nam de praktische opvolging van de closing voor haar rekening, onder meer op het vlak van IP.

Sinds de effectieve opstart van ImmuneSpec eind maart 2023 zetelt er nog een Vito-directeur in hun Raad van bestuur, maar de start-up functioneert nu volledig onafhankelijk.