• 24/05/2012

Foodinter neemt voedingssupplementen onder de loep

Potentiële risico’s van supplementen: interactie met geneesmiddelen, contaminanten zoals zware metalen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen, biologische effecten actieve componenten

Trefwoorden: #supplementen, #voedingssupplementen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Het SSD- (Science for a Sustainable Development -) project ‘FOODINTER - Voedingsinteracties: gezondheidseffecten, consumentenperceptie en impact op de agro-alimentaire industrie’ is onlangs afgerond, en de resultaten en eindrapporten werden vrijgegeven.

In het FOODINTER project werden voedingssupplementen die op de Belgische markt verkrijgbaar zijn, bestudeerd in termen van chemische contaminatie en activiteit van hun actieve ingrediënten.

In totaal werden 6 categorieën van plantgebaseerde producten gekozen voor deze studie: gingko-biloba, Sint-Janskruid, soja isoflavonen, maca, rammenas (Chinese radijs) en look.

De resultaten tonen dat potentiële risico’s gelinkt kunnen worden met 3 domeinen: interactie met geneesmiddelen die de efficiëntie kunnen veranderen, contaminanten zoals zware metalen en PAKs (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en biologische effecten van bepaalde actieve componenten.

Uit de consumentenbevraging konden verschillende conclusies getrokken worden en konden ook aanbevelingen geformuleerd worden voor de overheid en de stakeholders (gezondheidswerkers, producenten, consumenten(organisaties), wetenschappers).

Samenvatting van de resultaten FOODINTER: FOODINTER NL.pdf

Final Report FOODINTER : Rapport final.ML.pdf


(KV) (Bron: FoodGate) (foto wikipedia)